Ministr Bartoš: Asi nikdo nečeká, že během deseti dnů lze realizovat zázrak

30.12.2021 17:32 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k navrženému deficitu státního rozpočtu a stavu státních financí

Ministr Bartoš: Asi nikdo nečeká, že během deseti dnů lze realizovat zázrak
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Ve vládě jsme se snažili zodpovědně “popasovat s dárečkem”, který nám nechala na závěr volebního období Babišova vláda. Letošní deficit přesahující 400 miliard, obrovský schodek v návrhu státního rozpočtu na rok 2022, rozvrácené veřejné finance jako celek a zároveň návrh na plošné navýšení platů státních zaměstnanců, a to o 1400,- pro všechny.

Asi nikdo nečeká, že během 10 dnů (včetně 3 svátečních) od nástupu na ministerstva, která navíc v některých případech mělo ANO ve své správě 2 volební období, lze realizovat zázrak, systémově navrhnout nižší deficit a naplnit volební program vládních stran na následující volební období. Každý ministr přichází do prostředí, kde musí postavit svůj tým a kabinet, zmapovat, co mu tam jeho nebo její předchůdce zanechal, a musí ze zabývat problémy a úkoly dle aktuální potřeby, protože život a stát jede dál, nehledě na to, že ve správě země dochází ke střídání.

Změny a naše volební priority se nestanou a nezrealizují ze dne na den. Věřím, že to lidé chápou.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V programu ovšem máme i několik rozpočtových priorit a snažili jsme se proto, aby se i ve věci změny “tarifů” projevily. Varianta, že by k žádnému navýšení nedošlo, by nebyla správná. Chceme držet platy učitelů na slíbených 130 %. Udržet u konkrétních povolání ve službách státu jistou perspektivu a atraktivitu (zeštihlování přijde, ale změna musí být i kvalitativní, nikoliv pouze kvantitativní) a ocenit ty, kteří v posledních letech v souvislosti s covid nesou, pokud svou práci vykonávají svědomitě, výrazně vyšší zátěž.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

To jsme se i jako Piráti a jako vláda snažili do nové úpravy propsat. Plošné zvýšení o 1400,- Kč pro všechny státní zaměstnance je bohužel rozpočtově neudržitelné. Proto jsme zvýšení zacílili - zdravotníkům stoupnou mzdy o 6 %, učitelům o 2 %, příslušníkům IZS o 700 Kč a nezapomněli jsme ani na pracovníky v sociálních službách.

Všem pracujícím navíc zůstane víc peněz – sleva na daňového poplatníka bude od ledna vyšší o 3 tisíce ročně, což jsme ve spolupráci s dalšími stranami prosadili už v roce 2020. Budeme dál chtít, aby především ti, kteří bojují s pandemií, krizí a jejich projevy v první linii (a to nejen zdravotníci, lékaři a učitelé), byli náležitě odměňováni.

A i když je to v celkovém objemu rozpočtu nepatrná část, situaci by měli reflektovat i politici a ústavní činitelé. Vláda tedy uložila ministru Jurečkovi (MPSV) zmrazení platů politiků a ústavních činitelů na rok. Bylo by nefér, aby se nás to netýkalo, když jsou země a lidé v krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě