Ministr Bartoš: Blížíme se aktuálně nejlepšímu výsledku z celé Evropské unie

29.11.2023 21:02

Projev na 82. schůzi Poslanecké sněmovny 29. listopadu 2023 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2024.

Ministr Bartoš: Blížíme se aktuálně nejlepšímu výsledku z celé Evropské unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Já bych chtěl zareagovat asi na - začínám jenom na jedné minutě, to je jenom jedna minuta? (Předsedající: Už vám počítám.) Dobře, já bych chtěl zareagovat jenom na jednu věc. Paní Dostálová, prostřednictvím pana předsedajícího, už vyprávěla, že Česko přijde o desítky miliard peněz fondů za končící programové období, ale není to pravda. My se blížíme aktuálně nejlepšímu výsledku z celé Evropský unie. Zástupkyně Evropské komise v minulém týdnu řekla, že Česká republika je vzorem pro ostatní země. My jsme asi na čtvrtém místě a já, když se podívám tady na ten graf, jak v roce 2015 vypadalo, to Ministerstvo pro místní rozvoj mělo ANO, tak ty peníze, které v říjnu zbývaly, bylo 175 miliard v říjnu 2015 z celkové částky 502 miliard, které se řešily. (Ukazuje na grafu.) Tady jsme my na Ministerstvo pro místní rozvoj dnes, z 602 miliard zbývá 51. My se blížíme ke stoprocentnímu vyčerpání evropských dotací. Ti žadatelé musí mít všechno pod smlouvami do konce tohoto roku a následně bude docházet k proplácení, na což je ještě čas celý další rok.

Takže není pravda, že by se čerpalo pomalu, že by evropské peníze byly v ohrožení. Ještě jednou ukážu to porovnání. Tady ANO 2011, 175 miliard zbývalo k vyčerpání v období předcházejícím, v programovém období, které končí v roce 2020, zbývá 51 miliard a blížíme se stoprocentnímu vyčerpání, takže není pravda, že bychom přišli o nějaké peníze.

A já bych se ještě, nebudu to tady teď rozehrávat, mám na to 30 vteřin, když se podíváte na návrhy rozpočtu tak, jak byly, a teď se budu bavit pouze o Ministerstvu pro místní rozvoj i za Kláry Dostálové v předchozím volebním období, tak ty starty té regionálky byly téměř vždycky nulové v tom návrhu toho rozpočtu. A to ze dvou důvodů. V průběhu roku se tam občas poslaly nějaké peníze a byly tam nespotřebované výdaje a i v průběhu následujícího roku dochází k doplňování těch jednotlivých programů tak, jak je bilance rozpočtu z předchozího roku.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bajer (Soukromníci): Nabízíme velmi zajímavé osobnosti, hájící program soukromníků

11:17 Bajer (Soukromníci): Nabízíme velmi zajímavé osobnosti, hájící program soukromníků

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k volbám do Evropského parlamentu