Ministr Bartoš: Ministerstvo poskytne 3,6 miliardy korun na rozvoj komunitní péče

03.11.2023 8:16 | Tisková zpráva

Integrovaný regionální operační program, který spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj, vyhlásil dvě výzvy na podporu deinstitucionalizace sociálních služeb.

Ministr Bartoš: Ministerstvo poskytne 3,6 miliardy korun na rozvoj komunitní péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Na vybudování nových zařízení pro komunitní péči a zajištění sociálních služeb půjde téměř 3,6 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Cílem je podpořit přechod od ústavní péče ke komunitní, nabídnout lidem s postižením individuální přístup a umožnit jim zůstat se svou rodinou, blízkými a přáteli. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

„Ne všichni lidé se zdravotním nebo duševním postižením musí být v ústavech. Mnozí nepotřebují neustálou intenzivní péči, ale třeba jen občas vypomoci s nákupem, chodem domácnosti. Finanční prostředky se mohou využít jak na zajištění těchto konkrétních sociálních služeb, tak i na vybudování chráněných domů, denních a týdenních stacionářů nebo terapeutických dílen,” řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Dotace umožní obcím, krajům a jejich organizacím vybudovat nová zařízení pro komunitní péči. Z finančních prostředků mohou příjemci zajistit také zázemí pro sociální poradenství, pobytové, ambulantní či terénní sociální služby a další. Díky menšímu kolektivu a individuální péči se klienti mohou dál zapojovat do běžného života a brát za sebe zodpovědnost. V mnoha případech se díky tomu dlouhodobě zlepšuje jejich stav a mají větší radost ze života.

58. výzva IROP je určená pro projekty na území méně rozvinutých regionů a je v ní k dispozici 2 227 469 370 korun z EFRR. U výzvy je požadován soulad s Regionálním akčním plánem (RAP). Celková částka je stanovena dle jednotlivých krajů následovně:

• Karlovarský kraj – 56 100 000 Kč
• Ústecký kraj – 88 019 370 Kč
• Liberecký kraj – 214 200 000 Kč
• Královéhradecký kraj – 473 280 000 Kč
• Pardubický kraj – 224 400 000 Kč
• Olomoucký kraj – 448 800 000 Kč
• Moravskoslezský kraj – 258 060 000 Kč
• Zlínský kraj – 464 610 000 Kč

59. výzva IROP je poté pro projekty na území přechodových regionů a je v ní k dispozici 1 328 460 000 korun z EFRR. U výzvy je také požadován soulad s Regionálním akčním plánem (RAP). Přidělená částka je stanovena dle jednotlivých krajů takto:

• Středočeský kraj – 315 155 368 Kč
• Kraj Vysočina – 522 944 246 Kč
• Jihomoravský kraj – 490 360 386 Kč 

Projekty musí splňovat Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace (ZDE).

Kategorie regionů naleznete na webových stránkách IROP. Informace k semináři pro žadatele a příjemce určenému pro vyhlášené výzvy je možné sledovat na webových stránkách IROP.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…