Ministr Bartoš: Nechápu, kde vzniká to lehce schizofrenní pojetí

29.04.2022 13:57

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 29. dubna 2022 k návrhu novely stavebního zákona

Ministr Bartoš: Nechápu, kde vzniká to lehce schizofrenní pojetí
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Já bych jenom zareagoval. Já jsem žádným způsobem nerelativizoval nominace do těch zákonů, ostatně jsem sám i zmínil, že jsme dostali ocenění třeba právo občana na digitální službu nebo v minulém volebním období naši zástupci a zástupci vlády za digitální technické mapy. Říkal jsem pouze to, že když - a operuji výsledkem 67 % hlasujících, těžko to vztahovat na 67 % populace, což tady možná zaznělo nechtíc od paní Kláry Dostálové.

Já vlastně nechápu, kde vzniká to lehce schizofrenní pojetí. Prostě než bude v platnosti ta věcná novela, což my ty termíny stíháme, ostatně i ty návrhy, o kterých jste mluvil, jsou nahrány paralelně v tom eKLEPu, tam není jenom ten páteřní zákon, ten stavební zákon, ale jsou i ty změnové zákony připraveny, tak do toho momentu prostě budou ti lidé chodit tam, kde byli zvyklí, to stavební povolení podávat tam, kde jsou v danou chvíli zvyklí. A dokonce i s výhledem na tu digitalizaci a tím, že ten Nejvyšší stavební úřad měl teprve tento rok nabíhat a být připraven, tak by se v tomto roce fakticky také nic z toho pohledu nezměnilo.

Takže pokud bych se chtěl podívat, tak jediný rozdíl je na speciálním stavebním úřadu, kde jsou ty stavby vyhrazené. Ten vzniká dle harmonogramu, protože jeho náběh jsme nechali, ale tou faktickou změnou, kterou vy jste řekl, že ta bude přinesena, tam ona nastane klasickým projednáním toho zákona, té věcné novely, kde jsou i ty zákony prováděcí. Takže já si myslím, že to je uměle vyvolávaná obava z toho, že najednou ten člověk zjistí, že tady mám stavební povolení, a vůbec netuším, kam ho jít...

Takže tento rok tam, kde byl zvyklý, a následně i po změně struktury stavebních úřadů aplikovaný v míře dostupnosti, tak ten člověk, víceméně 90 % lidí, ne všech lidí, ale 90 % lidí z těch, kteří se rozhodnou, že budou něco stavět, dochází na úřad tam, kde byli zvyklí. Takže já si myslím, že toto je jakési falešné dilema, které je používáno ve veřejném prostoru k tomu, aby byla celá věc prezentována jako zmatek, což zmatek rozhodně není.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…