Ministr Bartoš: Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie

13.07.2023 11:17

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Japonsku jako obchodnímu partnerovi.

Ministr Bartoš: Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Follow-up z pracovní cesty I. Věděli jste, že Japonsko je náš největší asijský investor a druhý největší světový investor po Německu? Přes 270 japonských podniků už v ČR otevřelo své pobočky, továrny a výzkumná centra. Řada našich investorů v Japonsku trpěla při pandemii hibernací vzájemných vztahů, a ty je třeba znovu obnovit a posílit. Klíč k úspěchu spočívá v osobních jednáních. Důležitá je i přítomnost příslušných ministrů – zvyšuje totiž důvěryhodnost podnikatelů v očích zahraničního partnera a je jasným důkazem, že Česku na vztahu s těmito zeměmi záleží. (I proto jsem například podpořil svou účastí a vystoupením česko-japonské investiční fórum pořádané vládní agenturou JETRO, či jednal se zástupci významné japonské obchodní federace Keidanren). Většina českých podnikatelů, kteří mě do Japonska a Jižní Koreje doprovázeli, je přesvědčená, že jim cesta pomůže v dalším rozvoji a růstu. Ostatně i Svaz průmyslu a dopravy tuto cestu hodnotil velmi kladně a dále na rozvoji toho, co jsme v obou zemích vyjednali a započali, pracujeme. (Pro tvůrce i konzumenty hoaxů a tendečních článků - podnikatelé skrze Svaz svoji cestu hradí - vláda garantuje místa v letadle a program je skrze minutovník masakr od rána do večera, takže takovou “cestovku” fakt s klidným svědomím nemůžu doporučit ani haters.)

Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie a přináší naší zemi mnoho výhod. Japonsko a Jižní Korea jsou příklady atraktivních trhů, o které se tvrdě bojuje. Abychom se jako malá exportní ekonomika prosadili, musíme využívat všechny nástroje, které máme. Stejně tak jsou důležité zahraniční investice zde.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.