Ministr Bartoš: Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie

13.07.2023 11:17

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Japonsku jako obchodnímu partnerovi.

Ministr Bartoš: Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Follow-up z pracovní cesty I. Věděli jste, že Japonsko je náš největší asijský investor a druhý největší světový investor po Německu? Přes 270 japonských podniků už v ČR otevřelo své pobočky, továrny a výzkumná centra. Řada našich investorů v Japonsku trpěla při pandemii hibernací vzájemných vztahů, a ty je třeba znovu obnovit a posílit. Klíč k úspěchu spočívá v osobních jednáních. Důležitá je i přítomnost příslušných ministrů – zvyšuje totiž důvěryhodnost podnikatelů v očích zahraničního partnera a je jasným důkazem, že Česku na vztahu s těmito zeměmi záleží. (I proto jsem například podpořil svou účastí a vystoupením česko-japonské investiční fórum pořádané vládní agenturou JETRO, či jednal se zástupci významné japonské obchodní federace Keidanren). Většina českých podnikatelů, kteří mě do Japonska a Jižní Koreje doprovázeli, je přesvědčená, že jim cesta pomůže v dalším rozvoji a růstu. Ostatně i Svaz průmyslu a dopravy tuto cestu hodnotil velmi kladně a dále na rozvoji toho, co jsme v obou zemích vyjednali a započali, pracujeme. (Pro tvůrce i konzumenty hoaxů a tendečních článků - podnikatelé skrze Svaz svoji cestu hradí - vláda garantuje místa v letadle a program je skrze minutovník masakr od rána do večera, takže takovou “cestovku” fakt s klidným svědomím nemůžu doporučit ani haters.)

Podnikatelské mise jsou nezbytnou součástí ekonomické diplomacie a přináší naší zemi mnoho výhod. Japonsko a Jižní Korea jsou příklady atraktivních trhů, o které se tvrdě bojuje. Abychom se jako malá exportní ekonomika prosadili, musíme využívat všechny nástroje, které máme. Stejně tak jsou důležité zahraniční investice zde.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

23:07 Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k protestům zemědělců.