Ministr Bartoš: Podobnou spolupráci obcí a soukromých zdrojů chceme rozjet i u nás

26.02.2023 14:01

Ministr Bartoš jednal se šéfem Erste Group o prioritách české vlády v oblasti bydlení

Ministr Bartoš: Podobnou spolupráci obcí a soukromých zdrojů chceme rozjet i u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Výstavba dostupných nájemních bytů a její financování byly hlavním tématem schůzky místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše s generálním ředitelem bankovní skupiny Erste Group Willibaldem Cernkem. Na jednání v sídle resortu na Staroměstském náměstí v Praze byli také předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon a ředitel její dceřiné společnosti ČS Dostupné bydlení Marek Blaha. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48203 lidí

„Erste Group má z Rakouska bohaté zkušenosti s financováním výstavby nájemního bydlení, na které města spolupracují přímo s bankami a developery. Jen ve Vídni jsou to tisíce bytů. Radnice může v takových projektech získat část nových bytových jednotek a u dalších třeba stanovit regulované nájemné. I díky tomu náklady na bydlení v rakouské metropoli nerostou tak rychle jako v Praze a dalších českých městech. Podobnou spolupráci obcí a soukromých zdrojů chceme rozjet i u nás,“ uvedl po jednání místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Velice oceňuji nasazení, s jakým český stát a vláda usilují o zvýšení dostupnosti bydlení, jde o jednu z klíčových podmínek prosperity každé společnosti,” říká Willibald Cernko, generální ředitel Erste Group.

„Česká spořitelna i Česká bankovní asociace jsou připraveny pokračovat v jednáních se státem s cílem vytvořit prostředí, ve kterém budou stát, municipality a banky úzce spolupracovat na podpoře výstavby cenově dostupného nájemního bydlení. Už teď naše dceřiná společnost Dostupné bydlení ČS jedná s představiteli několika českých a moravských municipalit o společných projektech,” prohlásil Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny a prezident České bankovní asociace.

Rakouskou nebo německou praxi chce Ministerstvo pro místní rozvoj zohlednit při nastavení podpory dostupného nájemního bydlení v České republice. Pořídit si vlastní nemovitost je pro velkou část mladých lidí v tuzemsku nereálné. To zvyšuje poptávku po nájemních bytech, kterých ale v současnosti není dostatek. Resort proto usiluje o to, aby obce v budoucnu častěji využívaly své pozemky k výstavbě, a to i ve spolupráci s developery a finančními institucemi. Pro tento účel MMR připravilo nebo chystá řadu programů, ve kterých kromě dotace nabídne i výhodný úvěr.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci se Státním fondem podpory investic už letos poskytne na podporu nájemního bydlení až 800 milionů korun. V dalších letech počítá s 8 miliardami korun z Národního fondu obnovy a zapojením soukromých zdrojů. Kromě toho také obcím nabídne odbornou pomoc při přípravě projektů a hledání vhodných forem financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.