Ministr Bartoš: Světový den Habitat upozorňuje na rostoucí chudobu ve znamení současných krizí

04.10.2022 6:27 | Tisková zpráva

První říjnové pondělí patří každoročně Světovému dni Habitat neboli místům, kde žijeme, který zároveň zahajuje „Říjen ve městech“.

Ministr Bartoš: Světový den Habitat upozorňuje na rostoucí chudobu ve znamení současných krizí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Cílem této propagace v rámci OSN je podporovat lepší budoucnost života ve městech. Letošní ročník hostí turecký Balikesir s mottem: „Mind the Gap. Leave No One and No Place Behind“ se v diskuzi u kulatého stolu zaměří na problémy rostoucích nerovností a nových výzev pro města a lidská obydlí.

„Současné problémy s klimatickými změnami, přes válečné konflikty až po covidovou pandemii v této době postihují nejzranitelnější skupiny obyvatelstva a zastavují tak roky pokroku v boji proti chudobě. Tento den pod záštitou OSN zaměřuje pozornost na prohlubující se nerovnosti v životních podmínkách po celém světě, a proto je na něj třeba upozornit,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Bartoš Ivan Bartoš.

Města vytvářejí bohatství, ale také koncentrují chudobu a nerovnost. Jak se vypořádat s tímto trendem patří mezi nejnaléhavější výzvy, kterým městské oblasti ve všech zemích čelí. Zlepšení příjmů a různé příležitostí pro všechny jsou zásadní pro dosažení vyšší životní úrovně. Proto by se měly stát středem intervencí všech politik s cílem vytvořit inkluzivní a spravedlivou městskou budoucnost po celém světě. Bez společné akce na všech úrovních by se chudoba a nerovnost mohly stát tváří budoucnosti většiny měst.

Zpráva OSN „Habitat’s World Cities Report“ odhaduje, že až 163 milionů nově chudých lidí nyní žije ve městech a městských oblastech. Přišli o příjem, nemají důstojné bydlení a nemají přístup k základním službám.

Chudoba je na vzestupu v téměř jedné třetině zemí subsaharské Afriky a ve většině zemí není možné tento trend ukončit do roku 2030. Míra městské chudoby a nerovnosti ve spojení s dopady pandemie COVID-19 jsou jasnými ukazateli, že vlády musí nyní jednat.  Města a samosprávy na nižší úrovni by měly přijmout vícerozměrný přístup k řešení těchto problémů. Zásadní jsou investice do rozšiřování infrastruktury a služeb do znevýhodněných čtvrtí. Dalším bodem je podpora neformálního genderově vyváženého zaměstnávání.

Světový den Habitat se poprvé slavil v roce 1986 v Nairobi v Keni s tématem „Na přístřešek mám právo“, kde má od té doby stálou a pozorovatelskou misi při stanovišti OSN.

Více informací o světovém dni Habitat lze nalézt na jeho oficiálních stránkách.  Slavnostní zahájení a diskuse u kulatého stolu budou vysílány na následujících odkazech UN Web TV.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii