Ministr Bartoš: Válka v Evropě holt není bez nákladů

26.04.2022 16:39

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu poslance Okamury na projednání bodu s názvem Vláda Petra Fialy neřeší problémy českých občanů

Ministr Bartoš: Válka v Evropě holt není bez nákladů
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Dámy a pánové,

já využiji svého přednostního práva jenom jako reakci. Nebudu se zabývat konkrétními asi útoky, které tady zazněly na jednotlivé členy vlády, budu se snažit pouze jenom v rychlosti uvést fakta. Ta suma, kterou tady bylo operováno, že česká vláda utratila - tak samozřejmě to není pravda. Číslo 54 miliard je součástí celkových možných nákladů řešení krize tak, jak je předložila tato vláda na žádost Poslanecké sněmovny ve strategickém plánu zvládání krize, kde jsou zohledněny jednotlivé resorty, ať je to otázka školství, místního rozvoje, MPSV a dalších.

Mají takovouto strategii jiné státy a tyto náklady, kolik Putinova válka na Ukrajině bude stát ty země, které chtějí pomoci, má každá země, je to celkový součet možných nákladů. To je první věc.

Druhá věc. Pokud se podíváte na strukturu státního rozpočtu, tak je naprosto lidé tvrdit, že to je na úkor v tuto chvíli něčeho. My naopak se chystáme a už jsme udělali řadu opatření, která mění strukturu státního rozpočtu na výdajové stránce směrem k občanům České republiky, ale v tuto chvíli nebyla krácena žádná rozpočtová kapitola, naopak došlo k navýšení. Já budu hovořit třeba o resortu Ministerstva pro místní rozvoj, neboť za něj nesu zodpovědnost. V samotném plánu jenom pro tento rok na výstavbu dostupného bydlení v obcích a městech České republiky jde v národních programech, které dobíhají, a v IROPu 3,7 miliard.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

I ten program, který jsme představili jako Ministerstvo pro místní rozvoj, který je určen pro obce a kraje, a v tuto chvíli je určen k tomu, abychom řešili i ten problém ubytování lidí, kteří utíkají před válkou, jde na rekonstrukci objektů v majetku obcí a krajů či jimi ovládaných společností. Ergo kladívko tyto peníze zůstanou v obcích a v regionech a i tento program přesně hovoří o tom, v jakém momentě, kdy nebude poptávka, tyto zrekonstruované byty mohou být použity jako dostupné bydlení pro české občany.

Já jsem tady slyšel něco o tom, kde máte ten zákon. Věcná novela stavebního zákona je v meziresortním připomínkovém řízení už týden. Informoval jsem o tom v médiích, informoval jsem o tom na sociálních sítích. Vláda tyto věci komunikuje.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Ad solidární přístup Evropské unie vůči zemím, které jsou zasaženy větším přílivem lidí - uprchlíků před válkou na Ukrajině. To jsou peníze navíc. My jsme jako Česká republika iniciovali jednání - já osobně v tuto chvíli předávám štafetu dál, protože se blíží předsednictví České republiky - s osmi zeměmi, teď se přidalo i Chorvatsko, kde je takzvaný společný apel na Evropskou komisi, a Evropská komise uznala, že jsou státy, je to V4, je to Bulharsko, je to Rumunsko, jsou to baltské státy, Česká republika, zmínil jsem Chorvatsko, nově tedy i Rakousko, které jsou v těžší situaci než ostatní státy, protože čelíme většímu počtu uprchlíků a snažíme se jim pomoci. Připodepsali to ministři financí a jednáme i směrem k Evropské komisi na tom, aby státy, které jsou výrazně zasaženy, měly navíc peníze, díky kterým budou moci tu situaci řešit.

Takže jenom abych to shrnul, to vyčíslení, které tady zaznělo, jsou možné náklady celkového řešení a holt válka v Evropě není pro evropské státy bez nákladů. Nelze si to myslet, nelze to nikomu tvrdit. V plánovaných výdajích států nebyl omezen žádný výdaj. Peníze, se kterými v tuto chvíli počítáme, jsou peníze navíc a jednáme v Evropské unii o tom, aby v rámci solidárního řešení války na Ukrajině tyto pak byly poskytnuty těm zemím, stejně tak jako to je třeba s pomocí, která následně bude, a já věřím, že bude refundována těm zemím, které pomáhaly v danou chvíli více.

Stavební zákon je v meziresortu, projednávají ho jednotlivá ministerstva. To je standardní postup, dodrželi jsme ten slib, že bude do tří měsíců hotový, ještě tedy v synchronizaci s Ministerstvem životního prostředí. Můžete se na něj podívat v eKLEPu. Peníze - 1 miliarda eur, o které se bavíme - jsou peníze, které jsou v danou chvíli buďto alokovány v Národním plánu obnovy, který jsme zdědili a který se snažíme opravit, ale jsou to i peníze, o kterých se hovoří nad rámec. A poslední věc, těch 900 milionů jde do majetku měst a obcí v České republice.

A ještě otázka bydlení, která si myslím, že je zásadní. Stát není ve své podstatě ten, který staví. Samozřejmě jsou to kraje a obce, které ve svých rozpočtech mají na výstavbu, i bytovou výstavbu, na jednotlivé projekty vyčleněny peníze. Takže ta část těch evropských peněz, nebo jakýchsi subvencí státního rozpočtu, či bezúročné půjčky, či programy, které jdou od Národní rozvojové banky nebo SFPI, jsou navíc. Takže ten celkový objem, a není to pro mého předřečníka, ale pro občany, skutečně ta situace s byty se řeší i ve smyslu výstavby. My to chceme akcelerovat. Zákon o dostupném bydlení, což je dluh dvou minulých vlád, aspoň, co já si pamatuji, tak to spadlo ze stolu těsně před koncem voleb v roce 2017 - paní Marksová. Následně to nedodala ani vláda minulá, tak zákon o dostupném bydlení, které umožní opět obcím dát nástroj, aby poskytly byty, nebo nájemní bydlení, či výstavbu svým občanům, jsme taktéž zařadili do legislativního plánu vlády a pracujeme na něm. Takže pro nás je to bydlení zcela zásadní prioritou, pro vládu Petra Fialy, pro Ministerstvo pro místní rozvoj a věřím, že občané vidí, že naopak za tu krátkou dobu děláme ty kroky v maximální možné rychlosti.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…