Ministr Baxa: Pomůžeme se záchranou ukrajinského kulturního dědictví

07.04.2022 21:45 | Tisková zpráva

Vláda ČR schválila návrh bezprostřední pomoci při ochraně ohroženého ukrajinského kulturního dědictví. Materiál předložil ministr kultury Martin Baxa. Jde zejména o poskytnutí finančních prostředků na nákup balícího materiálu pro evakuaci ukrajinských muzejních předmětů.

Ministr Baxa: Pomůžeme se záchranou ukrajinského kulturního dědictví
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Martin Baxa (SPOLU)

Nákup materiálu je realizován přímo na základě výzvy ukrajinské odborné veřejnosti a na základě koordinace s ukrajinským resortem kultury a relevantními ukrajinskými kulturními organizacemi. Materiál by měl být na Ukrajinu doručen v průběhu dubna. Obalový a ochranný materiál má přes 20 položek, např. kartonové krabice, folie, ohnivzdorné tkaniny a další.

„V rámci jednání s iniciativou HERI, ukrajinským ministrem kultury a dalšími relevantními organizacemi ukrajinská strana mimo jiné deklarovala, že má nedostatek vhodného balícího materiálu. Ministerstvo kultury České republiky proto vyčlenilo z vlastního rozpočtu přes dva miliony korun na nákup a dopravu potřebného obalového materiálu. Tyto finanční prostředky budou poskytnuty Národnímu muzeu v Praze, které zajistí jeho nákup a transport na Ukrajinu. V tomto případě jde o významnou možnost, jak může Česká republika přímo a v krátkém čase pomoci k záchraně co největšího množství ukrajinského kulturního dědictví,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Po přepadení Ukrajiny Ruskou federací se dostalo do přímého ohrožení také ukrajinské kulturní dědictví. Řada cenných památkových budov a kulturních statků byla již poškozena a na ukrajinské straně je vyvíjeno značné úsilí mimo jiné k evakuaci sbírkových předmětů muzeí a galerií mimo ohrožené oblasti do relativně bezpečnějších lokalit.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Ministerstvo kultury České republiky bylo dne 28. března 2022, na základě iniciační komunikace ze strany českého resortu kultury, oficiálně požádáno ze strany Ministerstva kultury Ukrajiny (prostřednictvím krizového štábu) a iniciativy HERI o pomoc při zajištění konkrétního obalového materiálu včetně konkrétního seznamu požadovaných položek a příslušného rozpočtu.

Řada ukrajinských státních i nestátních institucí spolupracuje na záchraně ukrajinského kulturního dědictví právě prostřednictvím nouzové iniciativy HERI (Heritage Emergency Response Initiative), přičemž úzce spolupracují s ukrajinským resortem kultury a rovněž mezinárodními organizacemi UNESCO, ICOM, ICOM-DRMC nebo ICCROM. Prioritou HERI je podpora zachování kulturního dědictví ve válečných podmínkách i jeho pokrizová obnova, a to prostřednictvím rychlé reakce na ohrožení sbírek, záchranných akcí, shromažďování a systematizace informací o zločinech proti ukrajinskému kulturnímu dědictví, koordinace jednotlivých aktivit státních i nestátních institucí a mezivládních organizací a další humanitární pomoc.

Národní muzeum v Praze má dlouhodobé zkušenosti s pomocí při záchraně kulturního dědictví v zahraničí. Již několik let se angažuje v Súdánu, Afghánistánu či Alžírsku. V roce 2016 se také aktivně zapojilo do pomoci při záchraně památek UNESCO a světového kulturního dědictví v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice