Ministr Blažek: Česká republika podpoří mezinárodní vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině

21.05.2022 20:33

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se zúčastnil pracovních jednání se zástupci Eurojustu a Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu.

Ministr Blažek: Česká republika podpoří mezinárodní vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Jedním z diskutovaných témat bylo  společné úsilí a koordinace států EU při vyšetřování a stíhání válečných zločinů za podpory Eurojustu a potřeba co nejefektivnější spolupráce s Mezinárodním trestním soudem v této oblasti. Setkání se uskutečnilo v rámci příprav blížícího se předsednictví České republiky v Radě EU. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Témata setkání:

- Spolupráce České republiky s Mezinárodním trestním soudem
- Koordinační role Eurojustu v rámci vnitrostátních vyšetřování válečných zločinů páchaných na Ukrajině
- Spolupráce České republiky s Mezinárodním trestním soudem

Ministr spravedlnosti na jednání s předsedou Mezinárodního trestního soudu (MTS) Piotrem Hofmańskim z Polska uvedl, že Česká republika jednoznačně podporuje kroky MTS a iniciaci vyšetřování zločinů spáchaných na území Ukrajiny.

„Je zcela nezbytné zabránit beztrestnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v důsledku ruské agrese na území Ukrajiny. Proto podporujeme vyšetřování, které zahájil Mezinárodní trestní soud," uvedl Pavel Blažek a dodal, že rozhodující je v tuto chvíli koordinovat společný postup na mezinárodní úrovni. „Společná snaha států EU a koordinace mezinárodního vyšetřování i téma válečných zločinů jsou hlavní justiční priority blížícího se českého předsednictví v EU," doplnil ministr spravedlnosti.

Ministr spravedlnosti na jednání dále uvedl, že Česká republika připravuje vyslání seniorní státní zástupkyně k MTS, která má předchozí dlouholeté zkušenosti s působením u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Dále ČR připravuje mimořádný finanční příspěvek na podporu činnosti MTS a zvažuje další kroky a opatření na podporu mezinárodního vyšetřování.

„Česká republika aktivně podporuje snahy mezinárodních organizací jako je Eurojust a Mezinárodní trestní soud při vyšetřování zločinů souvisejících s ruskou agresí na Ukrajině, proto se budeme snažit, aby se v nejbližších letech stal soudcem MTS český kandidát, podobně jako jím byl od roku 2012 JUDr. Robert Fremr. Výběrové řízení již běží," doplnil ministr Blažek.

Koordinační role Eurojustu v rámci vnitrostátních vyšetřování válečných zločinů páchaných na Ukrajině

Ministr spravedlnosti společně s předsedou Eurojustu Ladislavem Hamranem ze Slovenska jednali o společném úsilí členských států EU, pokud jde o ruskou invazi.

„Je nesmírně důležité, aby se důkazy o těchto závažných zločinech, které jsou na Ukrajině páchány, uchovaly. Aby nemohly být zničeny a aby mohly být použity v rámci trestního řízení vedeném v členských státech nebo Mezinárodním trestním soudem," vysvětlil ministr spravedlnosti. „Ztotožňujeme se také s tím, že by tento předpis měl být přijat co nejdříve a poskytli jsme k tomu francouzskému předsednictví maximální součinnost," dodal Blažek.

„Pokud se chceme podívat do očí obětem válečného konfliktu na Ukrajině, je nezbytné tyto zločiny vyšetřit. Princip vlády práva platí i během válečných konfliktů, a to pro všechny strany konfliktu. Děkuji České republice, že se zasazuje o to, aby válečné zločiny byly spravedlivě vyšetřeny a jejich pachatelé potrestáni," uvedl prezident Eurojustu Ladislav Hamran.

„Státní zástupci činí v rámci svých pravomocí vše potřebné pro to, aby přispěli na mezinárodní úrovni ke společnému úsilí identifikace a možného následného potrestání válečných zločinů," sdělila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…