Ministr Blažek: Současná vláda žádné radikální změny v justici nechystá

24.01.2023 15:18

Ministr Pavel Blažek začal v Českých Budějovicích pracovní cesty po krajích

Ministr Blažek: Současná vláda žádné radikální změny v justici nechystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

V pondělí 23. ledna 2023 zahájilo vedení ministerstva pracovní cesty do krajů. Prvním místem byl kraj Jihočeský. Ministr Pavel Blažek a jeho náměstci Radomír Daňhel, Karel Dvořák a Antonín Stanislav jednali v Českých Budějovicích s předsedy krajských a okresních soudů i zastupitelství. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

Úvodní pracovní jednání se uskutečnilo na Krajském soudě s předsedkyní Krajského soudu České Budějovice Martinou Flanderovou a jejími kolegy z krajského a okresních soudů. Odpoledne se setkalo vedení ministerstva s představiteli Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích, okresními státními zástupci kraje, krajským státním zástupcem Petrem Cigánkem a vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

„Přijel jsem vás ujistit, že současná vláda žádné radikální změny v justici nechystá. Zároveň tato pracovní jednání beru jako možnost získat od vás zpětnou vazbu. Chceme se dozvědět, co okresní soudy a zastupitelství trápí a jak může ministerstvo pomoci. Dovolte mi také poděkovat za práci, kterou v Českých Budějovicích a ve vašem kraji odvádíte,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Později ministr Pavel Blažek navštívil areál kasáren Jana Žižky v Cˇeských Budějovicích. Zde chce již od roku 2012 ministerstvo zřídit justiční areál. Přestavbou dvou stávajících budov a dostavbou jednoho nového objektu by tak současné prostory bylo možné využít např. pro nové sídlo okresního soudu České Budějovice, jehož stávající prostory jsou již nevyhovující a stísněné. V objektu by mj. mohlo sídlit i státní zastupitelství.

Večer proto ministr Pavel Blažek a jeho náměstci pokračovali v jednání, a to s primátorkou Dagmar Škodovou Parmovou a hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou. Hlavním tématem a otázkou bylo budoucí využití brownfieldu v areálu kasáren J. Žižky.

Přítomní se shodli, že začnou připravovat společný projekt ministerstva, města i kraje, v jehož rámci může vzniknout nové administrativní centrum na místě současného brownfieldu. Do několika let by zde mohl vyrůst nový mj. justiční areál dostupný v centru města. Kousek od nádraží a s dostatkem parkovacích míst navázaný na další dopravní spojení. Místo, kde dnes mj. sídlí archiv soudu, tak dostane novou podobu a stane se reprezentativní částí centra krajského města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.