Ministr Blažek: Subjekty, vypnuté soukromým subjektem, se mohou bránit

13.05.2022 10:57

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 - odpověď na projev poslance Vondráčka k omezování svobody slova

Ministr Blažek: Subjekty, vypnuté soukromým subjektem, se mohou bránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Dobrý den, děkuji za slovo.

Já jsem byl vyzván kolegou Vondráčkem. Tak první mýtus, který neustále existuje v médiích, je ten, že na Ministerstvu spravedlnosti se připravuje nějaký zákon, který má ............(není rozumět) v této oblasti. Nepřipravuje se na Ministerstvu spravedlnosti vůbec nic. To vzniklo z nějakého rozhovoru kdysi, kdy jsem řekl, že je potřeba o tom uvažovat, ale nic se nechystá, něco jako nějaký - jak se tomu lidově říká - cenzurní zákon nebo něco takového, vůbec nic takového se u nás nechystá.

Za druhé jenom zpřesním, co říká pan kolega Vondráček. Ono to není úplně tak, že neexistuje soudní přezkum, ale existuje na bázi soukromého práva, to znamená, ty subjekty, jsou-li vypnuty soukromým subjektem, tak se mohou bránit. To by se týkalo mě osobně tehdy, pokud by ty soudy třeba odmítaly rozhodovat nebo by tam byly nějaké problémy. Ale zatím nejsou ani nemyslím, že byly dány nějaké žaloby.

No a ta třetí věc, a to teď říkám jenom obecnou úvahu, to, co říká pan kolega Vondráček, že v jiných státech jsou nějaké orgány výkonné moci, které to správním rozhodnutím nějak upraví, tak to je volání právě po nějakém orgánu výkonné moci, aby se z něho stal cenzor. To si také nemyslím, že je úplně v našich podmínkách jaksi zaveditelné, právě proto, že máme Ústavu jakou máme.

To znamená, ta situace je velmi složitě řešitelná a rozhodně se nechystá nic, co by mělo omezovat svobodu slova a to, že faktický vývoj je takový, že soukromé subjekty, teď se omlouvám, že to řeknu lidově, občas někoho vypnou, to je pravda, ale to není tak, že by to nějaký ministr nebo ministerstvo rozhodovalo, nařizovalo a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…