Ministr Brabec: Do obnovy krajiny jsme od roku 2014 investovali více než 5,5 miliardy

03.07.2020 10:22

Předseda vlády ČR Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec se ve čtvrtek 2. července zúčastnili akce na záchranu raků kamenáčů. Celkem 70 vzácných raků bylo vypuštěno do jednoho z přítoků Berounky v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Členové vlády následně navštívili obce Zbečno a Choteč postižené nedostatkem pitné vody.

Ministr Brabec: Do obnovy krajiny jsme od roku 2014 investovali více než 5,5 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec ve čtvrtek 2. července vypustili chráněné raky kamenáče do Tyterského potoka v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Přemístění raků má pomoci k záchraně populace tohoto vzácného druhu. V nedalekém Stroupínském potoce, kde žili původně, se totiž před dvěma lety objevil račí mor. Ten přenáší především invazní druhy amerických raků. Podle odhadů odborníků u nás za posledních pět let vymřela až pětina z celkového počtu. Část raků se podařilo zachránit, přechodně umístit do umělého chovu a dnes vypustit zpátky do přírody. Záchranná akce byla financována z krajinotvorných programů Ministerstva životního prostředí.

K poklesu populace přispělo kromě račího moru také znečišťování vod, nešetrné rybniční hospodaření a změny v krajině, například intenzifikace zemědělství a úpravy vodních toků. Aby z naší přírody úplně nezmizel, připravují pro něj Ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nový záchranný program.

„Jedním z vážných problémů naší krajiny je, že potoky a řeky byly napřímeny, jejich břehy opevněny, zanikly drobné tůně a mokřady. O vhodná místa k životu přišel nejen rak kamenáč, ale i spousta dalších druhů. To se pokoušíme změnit pomocí nejrůznějších dotačních programů, které jsou zaměřeny na obnovu vodního režimu krajiny. Do obnovy krajiny a jejích funkcí jsme od roku 2014 investovali více než 5,5 miliardy korun. Ve Sněmovně máme také novou legislativu, která zamezí dalšímu šíření konkrétních invazních druhů, i to by ochraně našich domácích raků kamenáčů mělo výrazně pomoci“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Návštěva obcí postižených nedostatkem vody

Premiér Andrej Babiš s ministrem Richardem Brabcem následně navštívili obce Zbečno a Choteč. Ve Zbečně se členové vlády seznámili s projektem veřejného vodovodu a předali obci rozhodnutí o přidělení dotace ve výši 3 milionů korun. Místní část Újezd nad Zbečnem se v současné době potýká s často nekvalitní či dokonce zdravotně závadnou vodou. Kvůli nedostatku pitné vody je část obyvatel závislá na dodávkách balené vody. Projekt počítá s celkovými náklady téměř 6 milionů korun. V obci si předseda vlády prohlédl také Hamousův statek, který slouží jako památka lidové architektury.

Další obcí, trpící nedostatkem pitné vody, je Choteč. Obyvatelům vysychají studně a jsou nuceni dovážet vodu pomocí cisteren. Část obce je pak zásobována z individuálních zdrojů či vrtaných studní. I zde předali Andrej Babiš a Richard Brabec rozhodnutí o dotační podpoře ve výši 3 milionů korun na zajištění dostatku pitné vody pro potřeby obce. Očekává se, že konečná cena se vyšplhá na 3,8 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…