Ministr Chládek: Ve sportu byly chyby za ministrů Dobeše, Fialy a Štyse, tedy za náměstka Kocourka

08.02.2015 21:30

MŠMT ke zprávě NKÚ k financování sportu v letech 2011-13

Ministr Chládek: Ve sportu byly chyby za ministrů Dobeše, Fialy a Štyse, tedy za náměstka Kocourka
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ohledně financování sportu v letech 2011 – 2013 potvrdila to, co současný ministr školství Marcel Chládek říkal již před více než půl rokem, a totiž, že tyto prostředky byly ze strany ministerstva poskytovány netransparentně.  „Chyby jsou prakticky v celém kontrolovaném období, tedy za ministrů Dobeše, Fialy a Štyse, kdy po celou dobu působil jako náměstek pro sport pan Kocourek (ODS),“  říká ke zprávě NKÚ ministr školství Chládek.

Ministerstvo školství se v oblasti sportu podle ministra Chládka v minulosti zbavilo jak role koordinátora, tak kontrolora. „Zpráva uvádí, že v letech 2011 – 2013 proběhly jen dvě kontroly. Za mého působení v roce 2014 proběhlo kontrol 12 a v tomto roce jich je naplánováno 25,“ říká Marcel Chládek s tím, že resort chce i nadále kontrolní činnost zintenzivňovat.

V roce 2014 ministerstvo přijalo řadu opatření, která by měla eliminovat rizika, na které zpráva NKÚ upozorňuje. Program, ve kterém je podle této zprávy nejvíce chyb, byl zrušen již v létě minulého roku, tedy dávno před zprávou NKÚ. Na ministerstvu byl schválen nový systém rozdělování finančních prostředků. Vzniklo sedm programů a také Národní rada pro sport, ve které jsou jak zástupci všech svazů, tak politiků napříč spektrem. „Všechna tato opatření, včetně posílení kontrolních mechanismů, povedou k tomu, že systém bude přehlednější, adresnější a transparentnější,“ uvádí ministr školství Chládek.

Ministerstvo školství v současné době připravuje v oblasti sportu tři zásadní materiály – analýzu financování sportu, novou koncepci sportu, která nahradí koncepci z roku 2011, a schválení zákona o podpoře sportu, jehož součástí by měla být i jasná a adresná odpovědnost za nakládání s finančními prostředky v této oblasti. „Byť jsme celou řadu problémů již odstranili, přesto závěry NKÚ promítneme i do metodiky MŠMT pro rozdělování dotací pro oblast sportu,“ uzavírá ministr školství Marcel Chládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…