Ministr Chovanec: Mandát krajského zastupitele není slučitelný s funkcí vykonávanou v ústředním orgánu státní správy

11.03.2017 18:02

V listopadu 2016 se uskutečnilo jednání ministra vnitra Milana Chovance s předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem a Danou Drábovou. Výsledkem jednání byla mimo jiné dohoda o vypracování dvou nezávislých právních posudků k problematice slučitelnosti funkcí.

Ministr Chovanec: Mandát krajského zastupitele není slučitelný s funkcí vykonávanou v ústředním orgánu státní správy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Účastníci se shodli i na odbornících, kteří budou ve věci zpracování posudků osloveni. Ti ve svých posudcích došli k závěru, že neslučitelnost funkcí je třeba řešit podle ustanovení zákona o volbách do zastupitelstev krajů a nikoliv podle zákona o státní službě. Z posudků tedy vyplývá, že funkce vykonávaná v ústředním orgánu státní správy je neslučitelná s výkonem mandátu člena zastupitelstva kraje.

Zpracování nezávislých posudků bylo výsledkem jednání mezi ministrem vnitra Milanem Chovancem, předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, které se uskutečnilo 11. listopadu 2016. Oba posudky, které zpracovali prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc., a JUDr. Ing. Josef Staša, CSc., zaslalo Ministerstvo vnitra dotčeným stranám 15. 12. 2016.

„Obecně lze říci, že pokud se kdokoliv rozhodne i se znalostí této věci držet mandát, bude složitě obhajovat, že tak činí v dobré víře,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.


Posudky najdete v přiložených pdf souborech.

Související dokumenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu