Ministr Chovanec: Základem úspěchu v boji proti terorismu vždy byla výměna informací

11.07.2017 14:53

Vznikne Národní jednotka pro zpracování údajů ze jmenné evidence cestujících.

Ministr Chovanec: Základem úspěchu v boji proti terorismu vždy byla výměna informací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Dne 10. července 2017 vláda schválila vznik Národní jednotky pro zpracování údajů ze jmenné evidence cestujících (PNR). Vznik jednotky navazuje na evropskou směrnici o využívání jmenné evidence cestujících v letecké dopravě. Analýza údajů z rezervačního systému leteckých dopravců umožní lépe odhalovat, vyšetřovat i stíhat terorismus a další závažnou trestnou činnost a zároveň jim předcházet.

Národní jednotka vznikne v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu. Jednotka by měla zahájit činnost 25. května 2018 a v první fázi by měla mít 14 členů. „Vznik Národní jednotky je krok správným směrem. Díky informacím od leteckých dopravců o cestujících v letecké dopravě a jejich možnému sdílení s dalšími orgány vymáhajícími právo budeme moci účinněji bojovat s terorismem. Národní jednotka v rámci NCOZ tak bude tyto údaje včas analyzovat a díky tomu dokážeme zajistit větší bezpečnost našich občanů,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že základem úspěchu v boji proti terorismu vždy byla výměna informací. „Výměnu důležitých informací a poznatků nám usnadní síť národních jednotek, které vznikají i v dalších zemích, a to jak v rámci EU, tak v rámci USA či Austrálii,“ dodal ministr vnitra.

Hlavním cílem jednotky NCOZ bude posuzování cestujících před jejich příletem do ČR či odletem ze země, a to kvůli identifikaci osob, které mohou být zapojeny do teroristického či jiného závažného trestného činu, a poskytování informací kompetentním orgánům, jako jsou např. zpravodajské služby nebo Celní správa.

Jmenná evidence cestujících

Používání PNR schválil před rokem Evropský parlament. Analýza údajů PNR umožní automatizované zpracování údajů z rezervačních a odbavovacích systémů leteckých dopravců, které budou moci využívat orgány v boji proti terorismu a závažné trestné činnosti. Systém bude sloužit ke ztotožnění osob, které mohou být zapojeny do teroristického trestného činu či jiného závažného trestného činu, k identifikaci neznámých osob nebo ke zpětnému dohledání vazeb mezi cestujícími a jejich pohybu. Analýza údajů z letecké dopravy se již osvědčila např. v USA a Velké Británii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.