Ministr Chvojka: EET nesmí zrakově postiženým lidem klást překážky

26.03.2017 15:40

V budově Úřadu vlády se uskutečnilo letošní první zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany. Šlo současně o první zasedání tohoto orgánu, kterého se z titulu své funkce výkonného místopředsedy Výboru účastnil ministr Jan Chvojka.

Ministr Chvojka: EET nesmí zrakově postiženým lidem klást překážky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jan Chvojka na zasedání vlády

Hlavním bodem programu jednání výboru bylo dodržováním povinnosti elektronické evidence tržeb pro podnikatele s těžkým zrakovým postižením. Povinnost využít EET při vystavování dokladů platí i pro fyzické osoby s těžkým zrakovým postižením. Podle odhadů se jedná až o 2 400 lidí v ČR, zejména jde o profese jako maséři, hudebníci, nebo i ladiči pian.

„Ukazuje se, že pro zrakově postižené je vyhovět zákonu e elektronické evidenci velmi problematické. Těmto osobám EET dnes spíše ztrpčuje život a vlastně i znemožňuje plnit uvedené povinnosti,“ upozorňuje ministr Jan Chvojka.

Stávající technologie například neumožní v případě generování účtenky reagovat na technickou chybu, ať už způsobenou výpadkem EET na straně státu, nebo na straně aplikace podnikatele. Problémem je i tisk účtenky, neboť tiskárny evidence tržeb neupozorňují uživatele se zrakovým postižením například na to, že v tiskárně došla barva, papír či páska nebo, že je jiný problém.

„Mrzí mne, že elektronická evidence tržeb není vůbec připravená pro nevidomé podnikatele. Nevidím důvod, proč by zákon o EET měl bránit v podnikání zrakově postiženým. Vnímám to jako neetické. Musíme rychle zajistit, aby projekt EET plnil svoji funkci, usnadňoval podnikání poctivým lidem a nikoliv kladl nesmyslné a zbytečné byrokratické překážky,“ dodal ministr Jan Chvojka.
 Ministr Chvojka na zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany

Ministr Chvojka plánuje v příštím týdnu seznámit ministra financí s detaily dnešní schůzky a probrat s ním konkrétní návrhy řešení, která mohou nevidomým podnikatelům pomoci.

Jednou z možností například může být zbavit povinnosti EET osoby s těžkým zrakovým postižením dočasně do té doby, než bude nalezeno takové řešení, které plně přístupní systém EET také zdravotně postiženým lidem.


Vládní výbor pro zdravotně postižené občany (VVZPO) je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem vlády České republiky pro problematiku podpory zdravotně postižených občanů.
Jeho cílem je pomáhat při vytváření rovnoprávných příležitostí pro zdravotně postižené občany ve všech oblastech života společnosti. Prostřednictvím svých zástupců ve Výboru se na jeho činnosti podílejí sami občané se zdravotním postižením.
Výboru předsedá premiér Mgr. Bohuslav Sobotka. Výkonným místopředsedou je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu JUDr. Jan Chvojka. Posty místopředsedů zastávají ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Michaela Marksová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D., ministr zdravotnictví JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Mgr. Václav Krása.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…