Ministr Chvojka: Romové by si měli památníky své pohnuté historie spravovat sami

09.04.2017 10:59

Ministr Jan Chvojka k Mezinárodnímu dni Romů, který se připomíná 8. dubna:

Ministr Chvojka: Romové by si měli památníky své pohnuté historie spravovat sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jan Chvojka na zasedání vlády

Mezinárodní den Romů vnímám jako příležitost k oslavám a k upozornění na významné osobnosti romského kulturního a společenského života, které přispívají ke zlepšení vzájemného soužití a k toleranci. Můžeme tak snáze poznat bohatství a rozmanitost romské kultury, a také rozkrýt mnohé mýty, které ve společnosti o Romech panují.

Zároveň doufám a přeji si, aby se podařilo zdárně vyřešit stále otevřenou kapitolu našeho společného soužití. Jsem totiž přesvědčen, že Romové by si měli památníky své pohnuté historie spravovat sami.

Nedávno jsem přijel na pozvání Muzea Romské kultury do Brna. Velmi jsem si vážil toho, že jsem se mohl seznámit s důležitými milníky romské historie a připomenout si spolu s ostatními památku obětí holocaustu.

Slíbil jsem – a také splním – že do konce května předložím vládě návrh na převedení správy Památníku romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu pod Muzeum Romské kultury. Zároveň Vás chci ujistit, že společně s ministrem kultury a za podpory předsedy vlády podnikáme všechny kroky, které povedou k výkupu vepřína v Letech u Písku a k vybudování důstojného památníku, na jehož tvorbě budou spolupracovat Romové s odborníky na téma romského holokaustu.

Slyšel jsem, že do oslav Mezinárodního dne Romů se zapojuje stále více středoškoláků a vysokoškoláků. Jsem tomu rád, svědčí to o tom, že vzdělanost mezi romskou mládeží roste. Je to přeci o tom, že cílená podpora napomáhá ke zlepšení vzdělanosti mladých Romů, kteří se stávají vzory pro svou komunitu. Tradiční romské hodnoty, jako je například soudružnost širší rodiny, úcta ke starším a vzájemná solidarita mohou být příkladem i pro nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…