Ministr Chvojka: Sociální bydlení nemá být obětí předvolebního boje

06.01.2017 10:42

Ministr pro lidská práva se práci na zákonu o sociálním bydlení intenzivně věnuje od nástupu do funkce. Pro schválení zákona bude důležité jednání koaliční rady v pondělí 9. ledna. Ministr Chvojka vítá podporu veřejnosti tomuto důležitému tématu.

Ministr Chvojka: Sociální bydlení nemá být obětí předvolebního boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

„Pan premiér mi dal za úkol podílet se na dokončení zákona o sociálním bydlení,“ říká ministr Chvojka, spolupředkladatel zákona o sociálním bydlení, v reakci na meeting iniciativy Mít svůj domov.

Protože po vzniku vlády na začátku roku 2014 nebyly k dispozici žádné podklady k budoucímu zákonu o sociálním bydlení, byla odpovědnost za přípravu zákona přenesena z ministerstva pro místní rozvoj na ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministr pro lidská práva se stal spolupředkladatelem zákona.

„V České republice doposud žádný právní předpis upravující sociální bydlení neexistoval,“ říká ministr Chvojka, „takže bylo nutné tři roky věnovat přípravě zákona, a to včetně podrobných debat se zástupci obcí a měst, krajů a dalších ministerstev.“

Po vypořádání připomínek s resorty a konzultacemi se sdruženími samospráv se ovšem zdá, že hlavním problémem v přijetí zákona budou koaliční partneři z politického hnutí ANO. Ministerstvo financí nechce uvolnit prostředky na rozvoj systému tohoto typu bydlení, a ministerstvo pro místní rozvoj prosazuje, aby sociální bydlení bylo zaměřeno pouze na sociálně vyloučené a lidi bez domova, nikoli na lidi v bytové nouzi – seniory a seniorky, rodiny samoživitelek a samoživitelů nebo lidi se zdravotním postižením.

Ministr Chvojka považuje návrh zákona nezbytný i z hlediska své agendy, která zahrnuje sociální začleňování. „Sociální bydlení je,“ podle něj, „nezbytnou podmínkou řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit.“

Zároveň ministr Chvojka ve shodě s ministryní práce Michaelou Marksovou podporuje širší vymezení skupin obyvatel, kterých se má nová úprava pomoci se zajištěním důstojného bydlení týkat.

„Systém,“ říká ministr Chvojka, „který by pomáhal velmi úzce definované skupině obyvatel, bude automaticky vystaven kritice. Stát nemůže pomáhat jen lidem bez domova a lidem sociálně vyloučeným, jak by si to představovalo ANO, musí umět pomoci i rodinám samoživitelek nebo osamoceně žijícím seniorům, což jsou lidé, za jejichž zájmy budu vždy aktivně bojovat.“

Podporu iniciativy Mít svůj domov snaze sociální demokracie o prosazení legislativní úpravy sociálního bydlení ministr Chvojka vítá a ocenil, že mohl s účastníky dnešního happeningu před Úřadem vlády věcně diskutovat.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.