Ministr Dienstbier: Nikdo nemůže zpochybnit genocidu vůči jezídům

13.10.2016 12:22

Ministr Dienstbier tento týden přijal letošní laureátku Ceny Václava Havla za lidská práva Nadiu Muradovou.

Ministr Dienstbier: Nikdo nemůže zpochybnit genocidu vůči jezídům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Nadia Muradová se v České republice účastní konference pořádané Knihovnou Václava Havla na její počest. Na setkání s ministrem Dienstbierem v budově Úřadu vlády v úterý 11. října ji doprovázel ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a ředitel dokumentačního centra Knihovny Martin Vidlák.

Nadia Muradová je mladá lidskoprávní aktivistka, která se výrazně zasadila o zvýšení mezinárodního povědomí o osudech náboženské komunity Jezídů, která žije především v severním Iráku. Sama uprchla před ISIS do Německa, kde požádala o azyl. Známá je především pro své aktivity na podporu jezídských žen a dětí, které jsou předmětem sexuálního zotročování a obchodu s lidmi. V projevu před Radou bezpečnosti v prosinci 2015 vyzvala mezinárodní společenství k okamžité akci na ochranu dívek, které byly ISIS uneseny, opakovaně znásilněny a prodány.

Jezídové jsou náboženská komunita žijící především v severním Iráku. Podle lednové zprávy OSN radikálové z Islámského státu využívají v Iráku jako otroky až 3500 lidí. Jde hlavně o ženy a děti právě převážně z komunity Jezídů.

Ministr Dienstbier ocenil zejména to, že i po tom, co prožila, v sobě nachází síli pomáhat druhým lidem.  Na setkání zdůraznil, že Česká republika dění v Iráku dlouhodobě sleduje. „Nikdo nemůže zpochybnit, že se jedná o genocidu vůči Jezídům, a je třeba výrazné pomoci regionu, aby se záležitosti vrátily do normálního stavu,“ řekl.  Ministr se již v březnu tohoto roku sešel s mluvčím Jezídů při jeho oficiální návštěvě České republiky, kdy spolu diskutovali o možnostech psychosociální pomoci jezídským ženám.

Cena Václava Havla za lidská práva je od r. 2013 udělována Parlamentním shromážděním Rady Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 jako ocenění výjimečných činů občanské společnosti na obranu lidských práv v Evropě i mimo ni. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky