Ministr Dienstbier: Přistupujme ke starším tak, jak bychom chtěli, aby přistupovali jednou k nám

16.07.2015 19:01

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) se stal členem Sítě ambasadorů a ambasadorek Proti ageismu veřejně prospěšné organizace Alternativa 50+.

Ministr Dienstbier: Přistupujme ke starším tak, jak bychom chtěli, aby přistupovali jednou k nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

„Přijal jsem pozvání k připojení do Sítě ambasadorů a ambasadorek Proti ageismu, protože se domnívám, že jde o téma, kterým je třeba se v naší společnosti více a systematicky zabývat a nejen proto, že populace stárne. Myslím si, že se to dá vyjádřit velmi jednoduše: přistupujme ke starším lidem tak, jak bychom chtěli, aby další generace přistupovaly jednou k nám,“ vysvětluje ministr Dienstbier svou motivaci k zapojení do aktivit proti ageismu. Současně upozorňuje, že lidé nad padesát dokonce čelí některým formám diskriminace, například na trhu práce. „Přitom pracovní i životní zkušenosti těchto lidí mohou podniky i společnost nesmírně obohatit,“ říká a dodává, že se navíc stále více seniorů dostává i na hranici chudoby. „Každá aktivita, která pomůže na podobné jevy upozorňovat, je velmi cenná, “ uzavírá ministr Dienstbier.

Ministr Jiří Dienstbier se stal po ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové-Tominové již druhým členem současné vlády, který se stal ambasadorem Proti ageismu a otevřeně se tak přihlásil k boji proti věkové diskriminaci. „Považujeme za velmi důležité, že se do naší sítě ambasadorů a ambasadorek připojují i takto vysoce postavení politici a političky. Téma ageismu a diskriminace na základě věku je v České republice velký problém,“ říká socioložka organizace Alternativa 50+ Kateřina Kňapová.

V roce 2015 se aktivity sítě Proti ageismu zaměří na téma ageismu v médiích. „Naším hlavním cílem v letošním roce je podívat se na to, jak média píšou a hovoří o starších lidech. Plánujeme i zpracování výzkumu na téma zastoupení novinářů a novinářek po padesátce v českých, nejen veřejnoprávních médiích, a zda jsou v tomto ohledu média zrcadlem společnosti, nebo posilují negativní stereotypy o starších lidech,“ dodává k činnosti sítě Kňapová.

Alternativa 50+

Dlouhodobě odbouráváme předsudky, podle kterých lidé po padesátce patří „do starého železa“ a neobstojí na trhu práce. Bojujeme proti věkové diskriminaci u zaměstnavatelů i ve společnosti. Podílíme se na změnách zákonů a vládních opatření. Aktivně přispíváme k nastavování a zkvalitňování podmínek podporujících rovné příležitosti na pracovním trhu.

Více informací o Síti ambasadorů a ambasadorek ZDE

Profil Jiřího Dienstbiera na stránkách Sítě ambasadorů a ambasadorek proti ageismu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…