Ministr Dienstbier: Vypadáme jako boháči. V podstatě jimi i jsme

19.10.2015 15:48

Komentář u příležitosti Mezinárodního dne proti chudobě, který se připomínal 17. října:

Ministr Dienstbier: Vypadáme jako boháči. V podstatě jimi i jsme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

17. října si připomínáme Mezinárodní den proti chudobě, jehož základní smysl tkví ve zvyšování povědomí o těch státech, kde se chudoba vyskytuje a to samozřejmě v tom nejvyšším měřítku a má za následek mnohá úmrtí, nespočet dětských životů, smrt podvýživou atd. S Mezinárodním dnem proti chudobě proto logicky souvisí rovněž Světový den výživy.

Jsem rád a děkuji mnohým českým organizacím a pobočkám organizací mezinárodních v naší zemi, jako je například Unicef atd., za jejich práci, úsilí, snahu pomáhat. Máme i mnoho soukromých nadací, firem, jednotlivců, filantropů, kteří se snaží výrazně pomáhat.  I jim patří dík velký dík. 

Samozřejmě, že my vedle zemí, které trpí nedostatkem pitné vody a potravy, pracovních příležitostí, často také přístřešků, v nichž by lidé mohli žít, vypadáme jako boháči. V podstatě jimi i jsme.  Jako celek, jako stát. I to nám umožňuje pomáhat. A víme, že občané naší země jsou štědrými dárci, nelhostejnými k utrpení dětí, pohromám, přírodním katastrofám, válkám. Nesmíme ale zapomínat, že i v naší zemi už chudoba není neznámým pojmem. Podle šetření Českého statistického úřadu hrozí chudoba a s tím související sociální vyloučení téměř 1,5 milionu obyvatel.  Z nich 140 200 nemá na dostatečné úrovni ani jednu ze tří složek definujících špatné životní podmínky. Nemají tedy ani dostatečný příjem, ani materiální vybavení, ani práci. Často se na okraji ocitají různé marginalizované skupiny, čím dál častěji senioři, matky samoživitelky, rodiny s jedním příjmem nebo lidé dlouhodobě nemocní.

Snažím se na tuto situaci upozorňovat a přicházet s konstruktivními návrhy, jak by se vláda k problémům souvisejícím s chudobou měla stavět. Stejně tak mí kolegové ve vládě. Minulý týden členové kabinetu schválili Koncepci sociálního bydlení, ta by měla přispět v budoucnu k budování sociálního bydlení, na které občané dosáhnou.  28. ledna letošního roku jsem předložil také každoroční Zprávu o naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 – 2015. To je strategický dokument vlády ČR k eliminaci sociálního vyloučení a chudoby v sociálně vyloučených lokalitách. Jeho aktualizovanou podobu předložím toto pondělí na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem, na jejímž programu je i téma sociálního vyloučení.

Nechci tady popisovat jednotlivé zákony, připravovanou legislativu atd. Chci, abychom nezapomínali, že chudoba patří mezi nejzávažnější globální problémy lidstva, nevyhýbá se ani nám. A vláda každé země má povinnost udělat maximum pro její zmírnění.

Chci připomenout Mezinárodní den proti chudobě a poděkovat všem, kteří stojí za mnohými aktivitami, které se v těchto dnech konají po celé ČR. Více informací naleznete například na webových stránkách Česko proti chudobě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…