Ministr Dienstbier přijal polskou zmocněnkyni pro rovné zacházení

29.08.2015 11:38

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier jednal se zmocněnkyní pro rovné zacházení z kabinetu premiéra polské vlády Małgorzatou Fuszara.

Ministr Dienstbier přijal polskou zmocněnkyni pro rovné zacházení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Profesorka humanitních oborů, socioložka a právnička specializující se na rovné postavení s českým ministrem diskutovala hodinu. Žena, která v roce 2011 obdržela z rukou tehdejšího prezidenta Bronislawa Komorowskeho za vynikající výsledky v oblasti výzkumu práce a výuky rytířský kříž, se zajímala mimo jiné o postavení polské menšiny v České republice a její možnosti spolupráce s Dienstbierem a vládou.

K polské národnosti se v ČR podle sčítání lidu v roce 2001 přihlásilo 52 tis. osob a podle předběžných výsledků sčítání v roce 2011 je to cca 39 tis. osob. Většina z nich, asi 80 %, žije na území Těšínského Slezska, větší počet také v Praze. Kromě toho žije v ČR cca 20 000 občanů Polské republiky. Podle vlastního odhadu, do něhož jsou započítáni i polští občané trvale žijící v ČR a část občanů ČR, kteří se přihlásili k národnosti slezské, činí celkový počet příslušníků polské národnosti asi 70 000 osob. Ministr Dienstbier kromě těchto údajů Fuszarové ozřejmil, jak je organizovaná spoluúčast polské minority na veřejném životě. Dotkli se také národnostního vzdělávání a dalších aktivit i toho, jak česká vláda tyto aktivity podporuje a zajišťuje si zmiňovanou participaci samotných příslušníků minority na politice vůči národnostním menšinám. Ministr představil společně s Milanem Pospíšilem ze sekretariátu Rady pro národnostní menšiny, jak jsou v tomto poradním orgánu vlády zastoupeni Poláci žijící v České republice.

Výměna informací se týkala i postoje k Romům

K dalším diskutovaným tématům patřily obecně rovné příležitosti a práva žen, mužů, LGBT komunity. Výměna informací se týkala i postoje k Romům v obou zemích, migrantům a způsobům, jak zvyšovat toleranci například prostřednictvím vzdělávání a výchovy, učebnic.

Zmocněnkyně pro rovné zacházení polské vlády Małgorzata Fuszara zmínila také to, že dle informací některých příslušníků polské minority existuje v určitých regionech s vyšším zastoupením polské minority v České republice problém s oddáváním párů v polském jazyce, čím se slíbil ministr zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).