Ministr Dvořák: Změna pravidel volby prezidenta republiky

06.03.2024 17:01

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 6. března 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky.

Ministr Dvořák: Změna pravidel volby prezidenta republiky
Foto: ČT24
Popisek: Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák

Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, v zastoupení pana ministra vnitra Víta Rakušana, který v tuto chvíli předkládá jiný návrh, obhajuje jej před Senátem, mám tu čest vám předložit tento návrh úpravy procesu volby prezidenta, který reaguje na judikaturu Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a týká se dvou oblastí.

První oblastí je navrhování kandidátů na prezidenta republiky skupinou navrhujících poslanců nebo skupinou navrhujících senátorů. Poslanec nebo senátor bude moci být členem pouze jedné skupiny navrhujících poslanců nebo senátorů, což znamená, že z titulu člena komory Parlamentu bude moci navrhovat pouze jednoho kandidáta na prezidenta republiky.

Druhou oblastí je úprava sběru podpisů na petici na podporu kandidatury, tak zvaných občanských kandidátů na prezidenta republiky a procesu kontroly petice. Ministerstvo vnitra umožní k založení petice a sběru podpisů pod ní využít nástroj pro sestavování elektronických petic, který bude součástí informačního systému správy voleb ukotveného v zákoně o správě voleb. Současně se ale ponechává i možnost sběru podpisů na podporu kandidatury na listinné petici.

Následná kontrola záznamu na listinné petici bude ovšem pokračovat jen do okamžiku, kdy bude v součtu s elektronickou peticí dosaženo požadovaného minimálního počtu 50 000 započitatelných petentů. Je-li tento počet naplněn v rámci elektronické petice samotné a současně je připojena i listinná petice, kontrola listinné petice se vůbec neprovádí, neboť u petentů podepsaných na elektronické petici prostřednictvím elektronické identity je zaručeno, že jde o skutečně existující osoby s údaji, které odpovídají údajům v registru obyvatel. V rámci nástroje pro sestavování elektronických petic také dochází k automatické kontrole duplicit a nikdo tedy nemůže pod stejnou petici být uveden více než jednou. Stávající soubor údajů o petentovi bude jak na elektronické, tak na listinné petici zúžen. Nadále se již nepožaduje uvádět adresu místa trvalého pobytu.

A na závěr navrhuje nabytí účinnosti zákona k 1. lednu 2026. Nově navrhovaná pravidla se tudíž uplatní pro příští volbu prezidenta v roce 2028. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.