Ministr Gazdík: MŠMT dá na podporu ukrajinských studentů 150 milionů

01.03.2022 11:49 | Tisková zpráva

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podpoří studium ukrajinských studentů na českých vysokých školách. Pomoc cílí jak na nově přijaté studenty ke studiu celého studijního programu, tak studenty přijíždějící na krátkodobé studijní pobyty.

Ministr Gazdík: MŠMT dá na podporu ukrajinských studentů 150 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

V současnosti je tak celková alokace 150 milionů korun a na jednoho studenta může z tohoto programu získat vysoká škola až 150 tisíc korun na tento nebo příští akademický rok.

O poskytnutí této podpory jsme rozhodli okamžitě v reakci na nastalou situaci na Ukrajině. Peníze budou určeny například pro studenty obávající se pokračovat ve studiu za současné situace na Ukrajině, ale také těm, kterým bylo tamní studium znemožněno,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík. O tom, zda uchazeči z řad ukrajinských studentů spadají do této kategorie, rozhodne sama vysoká škola, například na základě motivačních dopisů a pohovorů s uchazeči.

Finance může vysoká škola využít, kromě samotného zajištění studia, například na pokrytí stipendia či dalších služeb souvisejících se studiem. U krátkodobých studijních pobytů bude finanční podpora činit 15 000 korun měsíčně. V současné době je podpora odhadována na přibližně tisíc až patnáct set studentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…