Ministr Gazdík: Nesouhlasím úplně, že se to týká všech studentů

24.06.2022 17:15

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

Ministr Gazdík: Nesouhlasím úplně, že se to týká všech studentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Já moc děkuji za slovo. Já se pokusím vysvětlit slova pana senátora. Bezbřehé možnosti úpravy školního roku, které kritizuje senátní legislativa, ano, to je skutečně záměr ministerstva školství. Protože my v tuto chvíli nevíme, zda ten konflikt bude eskalovat nebo gradovat nějakým způsobem, jestliže nepřijde nějaká další uprchlická vlna. A ministerstvo školství by tady mělo mít možnost jim školní rok upravit tak, aby to ty školy skutečně zvládly.

Neumíme si představit, že v nějakém příliš krátkém čase v případě, že by toto nastalo, budeme schopni přijmout celý proces nového zákona, který by toto v tu chvíli upravoval. Nesouhlasím úplně, že se to týká v rámci toho zákona všech studentů, nejenom těch ukrajinských. Tam je vymezena jiná kategorie, a to se týká zejména vysokých škol. A to jsou studenti Ukrajiny, kteří tady mají pobyt, ale ne na základě toho dočasného pobytu, nebo toho instrumentu dočasného pobytu. Jsou to studenti, kteří tady mají běžné studentské vízum už z dřívějška. A jedná se o tom proto, protože část z nich je třeba povolána na vojnu na Ukrajinu. A tady v těchto oblastech se snažíme poskytnout všechny Ukrajince, kteří jsou v České republice.

Znovu tady k tomu upřesňuji, že to pravidlo uplatnění na Ukrajince bez dočasného pobytu samozřejmě nesměřuje na osoby, kterým byla dočasná ochrana zamítnuta, ale pouze na osoby ukrajinské státní příslušnosti, kteří již na území České republiky pobývali dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce