Ministr Gazdík: Zdravice ke dni učitelů

28.03.2022 16:57 | Tisková zpráva

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík dnes u příležitosti Dne učitelů poslal do škol dopis, který je adresován celému pedagogickému sboru.

Ministr Gazdík: Zdravice ke dni učitelů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Vážené paní ředitelky, vážení páni ředitelé,
vážené paní učitelky, vážení páni učitelé,
drazí kolegové,

chtěl bych Vás všechny u příležitosti Dne učitelů oslovit nejen jako nový ministr školství, ale především jako Váš bývalý kolega – učitel, který si z vlastní praxe velmi dobře uvědomuje, jak obrovskou odpovědnost s sebou povolání pedagoga nese. A v současné době obzvlášť.

Dnes si připomínáme výročí narození Jana Amose Komenského, zakladatele moderní pedagogiky, který si vysloužil přízvisko „Učitel národů“. Je až neuvěřitelné, jak jsou jeho myšlenky stále aktuální a jak výrazným způsobem nás může inspirovat jeho životní osud. Po bitvě na Bílé hoře se stal exulantem, který prošel Evropu a svou životní cestu ukončil v Holandsku. I přes nepřízeň osudu se mu podařilo napsat inspirativní díla, která dodnes ovlivňují širokou pedagogickou obec, a to zdaleka nejen v České republice.

K osobě Jana Amose Komenského mám velmi blízký vztah, a to nejen kvůli tomu, že je rodákem ze stejného regionu. Jeho myšlenky totiž ovlivňují i mé vize, se kterými jsem přišel na ministerstvo školství. Všichni si uvědomujeme, jak rychle se mění svět okolo nás, na což musí reagovat i náš vzdělávací systém. Požadavků na žáky a studenty je celá řada a my musíme začít předměty ještě více propojovat, ještě více ukazovat žákům a studentům souvislosti, učit je logicky myslet a spolupracovat. V neposlední řadě je musíme učit i více sociálně soucítit. I to vychází z učení Jana Amose Komenského a jeho zásad, které sám aplikoval při výuce, kdy dbal, aby učivo navazovalo, a to nejen v jednotlivých předmětech, ale hlavně mezi nimi, a dbal také na přímou zkušenost žáka. Takto si představuji moderní školství, které připraví naše děti na jejich budoucí život i různá povolání, i já.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Tuto změnu s sebou přináší před několika dny zveřejněné hlavní směry Rámcových vzdělávacích programů pro základní vzdělávání (RVP ZV) a zejména pak zahájení veřejného připomínkování k tomuto klíčovému dokumentu. Chtěl bych Vás všechny požádat, abyste se do této změny zapojili. Máte nyní jedinečnou možnost navrhnout k těmto základním rámcům své připomínky. Všechny informace naleznete na webových stránkách (ZDE). Prosím, využijte této šance. Mě osobně Váš názor zajímá.

Představil jsem Vám své dlouhodobé vize, ale poslední roky s sebou přinášejí úplně jiné výzvy. Máte za sebou velice těžké období, kdy jste museli zvládnout výuku v obtížných podmínkách, které přinesla pandemie. Za to, jak jste se s touto situací vyrovnali, Vám všem patří můj obrovský obdiv. V současné době nás však opět čekají složitá rozhodnutí a přizpůsobení se potřebám žáků a studentů prchajících před hrůzami války na Ukrajině, aniž bychom tím ohrozili vzdělávání Vašich stávajících studentů a žáků. Prostřednictvím tohoto dopisu Vám děkuji za nasazení, se kterým k této situaci přistupujete. Když vidím, jak jste aktivní a máte potřebu pomáhat, tak věřím, že i toto složité období společně zvládneme.

Chtěl bych Vám všem ještě jednou moc poděkovat a zároveň připomenout, že u mě vždy najdete otevřené dveře. Jsem připraven s Vámi diskutovat o tématech, která Vás trápí, a chci zdůraznit, že ministerstvo školství se pod mým vedením bude snažit Vám naslouchat a bude co možná nejvíce nápomocné v řešení všech problémů, které s sebou tyto složité časy přinesou.

S úctou

Petr Gazdík
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce