Ministr Hamáček: Čeští policisté budou chránit slovinsko-chorvatské hranice

03.06.2021 8:36

Česká republika vyšle v létě do Slovinska desetičlenný tým policistů, pomáhat budou na jižní hranici s Chorvatskem. Včera se na tom při osobním setkání v Praze dohodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se svým slovinským protějškem Alešem Hojsem. Ministři hovořili i o prioritách nadcházejícího slovinského předsednictví v Radě EU.

Ministr Hamáček: Čeští policisté budou chránit slovinsko-chorvatské hranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes, 2. června 2021, přivítal v Praze slovinského ministra vnitra Aleše Hojse. Ministr Hamáček během pracovního oběda potvrdil, že Česká republika vyhoví slovinské žádosti z prosince 2020 a vyšle do Slovinska desetičlenný policejní kontingent. Čeští policisté budou na slovinsko-chorvatské hranici pomáhat ve společných hlídkách při boji s nelegální migrací.

„Slovinsko čelí zvýšenému náporu nelegálních migrantů, jen loni jich hranici překročilo přes 14 000. Proto jsme se rozhodli pomoci slovinským kolegům a vyslat tam naše policisty. Nechceme, aby se Slovinsko stalo hlavní vstupní branou pro nelegální migranty do Evropské unie,“ sdělil ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že chce navázat na úspěšnou spolupráci při ostraze hranic z roku 2015. První tým policistů vyrazí pravděpodobně již během léta 2021, střídat se budou v osmitýdenních rotacích do té doby, dokud bude Slovinsko pomoc požadovat.

Tématem jednání bylo i slovinské předsednictví v Radě EU, které začíná 1. července tohoto roku. Prioritami Slovinska je například snížení nelegální migrace či posílení ochrany vnějších hranic EU. „Pan ministr Hojs mi představil, na co se chtějí Slovinci během svého předsednictví zaměřit, a musím říct, že se na řadě věcí jednoznačně shodneme, například na potřebě zefektivnění návratů nelegálních migrantů. Jsme připraveni spolupracovat,“ dodal Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.