Ministr Hamáček: Migrační krize ukázala chyby současného systému, které si už nemůžeme dovolit

14.11.2020 17:14

Pokračování diskuse o návrhu nového paktu o migraci a azylu i téma teroristických hrozeb po současných útocích v Evropě. Včera se uskutečnila další videokonference ministrů vnitra zemí EU. Jan Hamáček spolu s ostatními ministry vnitra mj. podpořil společnou deklaraci proti terorismu.

Ministr Hamáček: Migrační krize ukázala chyby současného systému, které si už nemůžeme dovolit
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

V pátek 13. prosince 2020 pokračovala formou videokonference diskuse o návrhu na komplexní reformu evropského migračního a azylového systému. Jednání vede Německo v rámci svého předsednictví Rady EU. „Reformu evropské azylové a migrační politiky prosazujeme dlouhodobě. Migrační krize ukázala chyby současného systému, které si už nemůžeme dovolit. Vítáme, že návrh klade důraz na omezení nelegální migrace zvýšením bezpečnosti vnějších hranic EU i posílením spolupráce se třetími zeměmi,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Česko podporuje i návrh, že by represivní aktivity měla doplňovat vyvážená solidarita bez povinného přerozdělování. „Povinné kvóty jsou červenou čarou, která je pro nás nepřekročitelná,“ dodal Hamáček s tím, že nalezení politické shody bude běh na dlouhou trať.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Společně proti terorismu

Ministři vnitra se také shodli na podpoře prohlášení proti terorismu, které navrhlo Německo jako reakci na nedávné teroristické útoky v Evropě. Novou protiteroristickou agendu představí Evropská komise 9. prosince 2020. „Terorismus a násilný extremismus je zlo, proti kterému musíme bojovat. Musíme účinně reagovat na teroristickou propagandu a nepodceňovat rizika,“ vysvětlil Jan Hamáček.

Prohlášení vyzdvihuje nutnost prevence polarizace společnosti, zabránění radikalizaci jedinců online i offline nebo nutnost rychle zajistit implementaci prvků, které zaručí další zlepšení výměny informací a podpoří bezpečnostní složky. Jako jeden z dalších prvků jmenuje deklarace detenci a vyhošťování rizikových osob, stejně jako nutnost zabránit, aby zahraniční bojovníci vstupovali na území EU bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou jejími občany.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.