Ministr Hamáček: Na prevenci kriminality letos posíláme obcím a krajům přes 55 milionů

30.04.2021 15:45

Ministerstvo vnitra letos podpoří projekty prevence kriminality částkou téměř 46 milionů Kč. Obce a kraje budou moci tyto prostředky využít například na modernizaci kamerových systémů nebo budování SOS hlásek. Dalších 9 milionů Kč pak resort uvolní na úspěšné víceleté projekty, jako je Asistent prevence kriminality či Domovník – preventista.

Ministr Hamáček: Na prevenci kriminality letos posíláme obcím a krajům přes 55 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) schválil rozdělení dotací z Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2021. K rozdělení je připraveno bezmála 46 milionů Kč na nové projekty a dalších více než 9 milionů Kč je určeno na víceleté projekty z předchozích let, které pokračují i letos. Celkem se na Ministerstvu vnitra sešlo z řad obcí, měst a krajů na 206 žádostí o podporu, nejvyšší částky zamíří do Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Stejně jako v předchozích letech jsou investiční projekty nejčastěji zaměřeny na modernizaci kamerových systémů a využívání analytického softwaru pro jejich efektivnější využití. Neinvestiční projekty směřují nejvíce na financování úspěšných projektů Asistent prevence kriminality (ZDE) a Domovník – preventista (ZDE).

„Prevence má smysl. Letos posíláme obcím a krajům přes 55 milionů Kč a podpoříme jak projekty, které úspěšně fungují delší dobu, tak i řadu nových. Mám velkou radost, že i díky naší pomoci se daří kriminalitu snižovat,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Mezi podpořené projekty patří například i program zaměřený na prevenci recidivy ve Středočeském kraji. Každý rok se totiž z 10 000 osob, které opustí české věznice, až 70 % do vězení vrací. Tento program nabízí pomoc například při řešení zadluženosti nebo s přípravou na vstup na trh práce včetně předjednání zaměstnání a naopak 70 % propuštěných od recidivy odvrací. Zajímavým projektem je rovněž vybudování SOS hlásky u hlavního nádraží v Praze. Ta občanům umožní spojit se s rychlou pomocí policie v případě nouze či ohrožení.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.