Ministr Hamáček: Naše ambasáda v Damašku již poněkolikáté prokázala důležitou roli

14.08.2018 5:38

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Hamáček odletěl ve čtvrtek 9. srpna 2018 do syrského Damašku, kde převzal od syrské strany dva pracovníky německé neziskové organizace, a vrátil se s nimi zpět do České republiky.

Ministr Hamáček: Naše ambasáda v Damašku již poněkolikáté prokázala důležitou roli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Po příletu na Letiště Václava Havla v Praze byli oba propuštění předáni zástupcům velvyslanectví svých zemí. Tato humanitární akce se uskutečnila díky diplomatické přítomnosti ČR v Sýrii. Česká republika má jako jediná evropská země v Sýrii zastoupení na úrovni velvyslance, což jí umožňuje efektivně pomáhat v konzulární oblasti nejen občanům EU, ale i dalších států jako například USA.

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Hamáček informoval o své humanitární cestě do Sýrie vysokou představitelku EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federicu Mogherini.

U příležitosti převzetí humanitárních pracovníků proběhlo i krátké bilaterální jednání mezi šéfem české diplomacie a jeho syrským protějškem Walidem Muallemem, během něhož Jan Hamáček ocenil toto humanitární gesto syrské strany. „Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat se syrskou stranou propuštění obou mužů, a že jsou v pořádku. České velvyslanectví v Damašku již poněkolikáté v posledních letech prokázalo svou důležitou roli, kterou hraje ve prospěch zemí EU, ale i dalších států,“ řekl ke své humanitární cestě ministr Hamáček.

Český ministr při rozhovoru se syrským protějškem zdůraznil společné postoje Evropské unie k řešení syrského konfliktu, které jsou založeny na příslušných rezolucích Rady bezpečnosti OSN, mj. i rezoluce 2254 (2015) a podtrhují význam Ženevského procesu. Důrazně odsoudil použití chemických zbraní v Sýrii s tím, že musí být vyvozena odpovědnost pachatelů těchto útoků. Rovněž vyjádřil přesvědčení, že stažení íránské přítomnosti z blízkosti syrsko-izraelské hranice přispěje k větší stabilitě regionu.

V souvislosti se zákonem o utajovaných informacích a kvůli bezpečí obou pracovníků německé neziskové organizace, kteří nejsou občany ČR, nebude Ministerstvo zahraničních věcí ČR poskytovat k případu žádné další informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii