Ministr Havlíček: Jestli chceme Liberty Ostrava rozvíjet, musí být dohody dodržovány

06.05.2021 10:01

Slib vlastníků Liberty Ostrava. Peníze z prodeje povolenek půjdou na rozvoj firmy.

Ministr Havlíček: Jestli chceme Liberty Ostrava rozvíjet, musí být dohody dodržovány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Zdůraznit požadavek na prověření majetkových transakcí a uklidnit situaci přijel dnes do Liberty Ostrava vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí

Řeší se mimo jiné prodej emisních povolenek, úvěr zaručený EGAP a přístup vedení nadnárodního korporátu, do kterého ostravská společnost patří, jako takový ke slibům, které dříve dalo.

Proto vicepremiér Havlíček jednal v Ostravě s odbory, zástupci dozorčí rady i vedením firmy. Od místopředsedy představenstva Liberty Ostrava Ajaye Aggarwala dostal ujištění, že finance z prodeje povolenek budou využity na rozvoj tuzemské společnosti, část peněz má už být na účtu, další mají přijít v brzké době. "Je to poslední varování. Jestli chceme Liberty Ostrava rozvíjet, musí být dohody dodržovány, je to elementární předpoklad. Vztahy musí být založeny na důvěře," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: "Naším cílem je, aby běžela výroba, snažíme se být zprostředkovatelem vztahu a situaci nezostřovat. Nelze však akceptovat to, že nejsou dodržovány základní dohody domluvené i s premiérem. Dali jsme důrazně najevo, že chceme veškerou dokumentaci související s emisními povolenkami a jasný výpis z účtu, že peníze přišly na účet Liberty Ostrava."

„Potvrzuji, že do dnešního rána přišlo na účet Liberty Ostrava 60 % a v průběhu odpoledne pak dalších 15 % z celkové částky za prodej milionu emisních povolenek,“ říká ředitel pro výrobu Liberty Ostrava Václav Habura a dodává: „Zbytek očekáváme do konce týdne. Prostředky budou využity ve prospěch Liberty Ostrava včetně odměny k 70. výročí pro všechny zaměstnance, která bude vyplacena do konce týdne.“

Situaci v Liberty se spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu intenzivně zabývají také odbory. V Ostravě dnes uspořádaly protestní mítink, kterého se zúčastnilo na 1 000 lidí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula říká: "Děkuji ostravským kolegům z odborů, odvedli obrovský kus práce, také premiérovi i ministru průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi, že jim není osud Nové huti, jak ji znám coby rodilý Ostravák, lhostejný a situací se průběžně zabývají. Klíčové je, aby vláda, odbory a zaměstnanci nepřipustili jakékoliv tunelování firmy. Takový scénář by byl zničující. Věřím v pozitivní budoucnost."

Situací Liberty Ostrava se má zabývat dozorčí rada, v níž má stát zástupce, svolaná na 12. května. Do té doby by podle slibu Ajaye Aggarwala měly být k dispozici všechny podklady.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.