Ministr Havlíček: Lyžařským střediskům uhradíme celou sezónu

15.02.2021 17:31

Provozovatelé skiareálů mohou žádat o pomoc z programu COVID - Sport III Lyžařská střediska.

Ministr Havlíček: Lyžařským střediskům uhradíme celou sezónu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Ode dneška je možné podávat žádosti o podporu z programu na pomoc uzavřeným skiareálům. Celkem je v COVID - Sport III Lyžařská střediska k dispozici pro podnikatele, na které dopadla pandemie koronaviru, 1 miliarda korun. O kompenzaci lze žádat prostřednictvím informačního systému AIS, a to do 18. března 2021, podrobnosti jsou k dispozici na www.mpo.cz/sport.

„Dotační program pro skiareály jsme připravili ve spolupráci se zástupci těchto subjektů. Měli jsme velký zájem lyžařská střediska otevřít, bohužel to ale epidemiologická situace neumožnila, tak jdeme cestou kompenzací,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Chápu tíživou situaci provozovatelů, a proto jsme stanovili, že už teď uhradíme žadatelům celou sezónu. Pokud by se skiareály otevřely v březnu, v což doufám, tak si provozovatelé budou moct vydělat další prostředky nad rámec kompenzací.“

„Minimálně budou moci skiareály dostat podporu za 50 dní, maximálně za 103 dní podle toho, jak dlouho bude trvat nouzový stav. Výše se bude odvíjet od počtu a struktury přepravních zařízení,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha a dodává: „U základních vleků půjde o 210 Kč za den, kdy bylo zavřeno, u neodpojitelných lanových drah o 340 Kč a u odpojitelných lanových drah se bude jednat o 530 Kč.“

Maximální výše denní podpory bude omezena částkou vypočtenou jako 50 % běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé 2 sezony, resp. dvě uzavřená účetní období. Žadateli o podporu pak za den bude náležet nižší z takto vypočtených částek. Podmínkou čerpání dotace z programu COVID - Sport III Lyžařská střediska mimo jiné je, že žadatel nesmí za stejné období čerpat kompenzaci z jiného programu v kontextu s koronavirem. Respektive pokud ji využívá, musí jinde čerpanou částku od požadované dotace na skiareály odečíst.

O podporu se žádá elektronicky, informační systém podáváním žádosti provede, jeho součástí jsou i potřebné pokyny k přílohám aj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.