Ministr Havlíček: Podpora z programu TREND má podpořit konkurenceschopnost domácí ekonomiky

30.04.2020 19:06

Nejen inovativní firmy, které bojují s koronavirem a jeho následky, mohou získat podporu z programu MPO.

Ministr Havlíček: Podpora z programu TREND má podpořit konkurenceschopnost domácí ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Třetí veřejnou soutěž o podporu projektů z oblasti průmyslového výzkumu a vývoje z programu Ministerstva průmyslu a obchodu dnes vyhlásila Technologická agentura ČR (TA ČR). Vyšší šanci uspět mají projekty, které pomáhají řešit současnou situaci či následky pandemie koronaviru. Žádosti mohou firmy podávat do 24. června 2020. K dispozici je celkem jedna miliarda korun.

„Podpora z programu TREND má podpořit konkurenceschopnost domácí ekonomiky a zefektivnit spolupráci podniků, výzkumných organizací a vysokých škol. Kromě cílů Inovační strategie České republiky 2030 aktuální soutěž pomáhá řešit současná celospolečenská témata, bonifikovány tak budou projekty související s onemocněním COVID-19, přesněji ty, které pomohou řešit situaci a eliminovat podobná rizika v budoucnosti s dopadem na hospodářství i zdraví lidí,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

„Požádat o podporu mohou i firmy z Prahy, hlásit se mohou také velké podniky. Soutěž není určena pro čerstvě založené podniky, protože na ty myslí druhý podprogram Nováčci, podmínkou je alespoň dvouletá účetní historie. Projekty může řešit jeden podnik samostatně, ale také konsorcium více firem, případně firma či firmy ve spolupráci s výzkumnými organizacemi, jako jsou třeba vysoké školy či Akademie věd,“ doplňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Na jeden projekt lze získat až 40 milionů Kč, přičemž dotace smí tvořit nejvýše 70 % z nákladů všech účastníků projektu. Žádosti mohou podávat podniky všech velikostí, které působí na území ČR, výsledky soutěže budou oznámeny nejpozději do 31. prosince 2020. S vybranými projekty se uzavře smlouva o poskytnutí podpory, realizace může začít už od ledna 2021, nejpozději však od dubna 2021. Projekty mohou trvat 1 rok až pět let.

Při hodnocení se budou rovněž bonifikovat projekty zaměřené na vybraná témata z oblasti automotive. Ty, které jsou obecně v souladu s konceptem Průmyslu 4.0 či využívají technologie 5G, případně se řeší ve vybraných strukturálně postižených krajích, tedy Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském nebo zaměřené na aktuální problémy, které souvisejí s pandemií koronaviru.

Podrobnosti a veškerá dokumentace jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …