Ministr Havlíček: Záruka, že realizací zahraničních investic nebudou ohroženy zájmy ČR

20.10.2020 22:31

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 10. 2020 k vládnímu návrhu zákona o prověřování zahraničních investic a o změně souvisejících zákonů (zákon o prověřování zahraničních investic)

Ministr Havlíček: Záruka, že realizací zahraničních investic nebudou ohroženy zájmy ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych do druhého čtení předložil tento vládní návrh zákona o prověřování přímých zahraničních investic. Zákon byl již na začátku září projednán v garančním hospodářském výboru, jehož členové předložili několik pozměňovacích návrhů. Ty, které byly schváleny, věcnou podstatu zákona nijak nemění a výbor následným usnesením doporučil s vládním návrhem vyslovit souhlas.

Jsem rád, že se podařilo předložit zákon ke druhému čtení takto brzy. Jeho rychlé schválení nám dává velmi potřebný nástroj pro prověřování zahraničních investic do sektoru, které jsou pro bezpečnost naší země zásadní. Ale i do těch, které by mohly být důležité v budoucnu a nepochybně budou hrát klíčovou roli v rámci digitalizace a podobně. Stejně tak mnoho našich spojenců v rámci EU a NATO očekáváme, že zájem rizikových investorů o tato odvětví nepoleví. O to důležitější je nyní tento zákon.

Návrh zákona, který vám byl předložen k projednání, má sloužit jako záruka, že realizací zahraničních investic nebudou ohroženy strategické, bezpečnostní zájmy ČR. A zároveň se zajistí otevřenost investičního prostředí, která české ekonomice tolik svědčí. Rád bych vás tímto proto požádal o jeho podporu. Děkuji mockrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…