Ministr Herman: Dialog beru jako platformu pro intenzivnější česko-německou politickou spolupráci

15.03.2016 9:10

Konference probíhá od 13. do 15.3. 2016 v budovách Spolkového sněmu v Berlíně; ministr se zde setkal i s Angelou Merkel.

Ministr Herman: Dialog beru jako platformu pro intenzivnější česko-německou politickou spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Hlavními řečníky na konferenci byli německá kancléřka Angela Merkel, předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert, německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, eurokomisař Frans Timmermans a s příspěvky vystoupila řada domácích i zahraničních hostů z mnoha zemí světa (Albánie, Arménie, Austrálie, Belgie, Francie, Itálie, Izrael, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie, některé latinskoamerické země a další). Konference se účastnilo na 150 členů parlamentů a vlád zmíněných zemí.

Jednotlivé projednávané okruhy se týkaly problematiky projevů antisemitismu a jeho překonávání v politické kultuře, médiích, na internetu, ale také například ve sportu nebo v kontextu současné uprchlické vlny.

Výsledkem konference by měla být mezinárodní koordinace v boji proti všem projevům antisemitismu a antisionismu, který byl označen za lakmusový papírek atmosféry ve společnosti. Na adresu uprchlíků z kulturně odlišného prostředí řekl předseda Lammert, že kdo přichází do Německa, musí respektovat německé právní normy, mezi něž patří např. i nezpochybnitelné právo Izraele na existenci.

Během konference jednal ministr kultury s Norbertem Lammertem; hlavními tématy byly otázky politické kultury, lidských práv a role poslanců a zákonodárných sborů v potírání všech projevů antiseminitismu a netolerance.

Po vystoupení Angely Merkel se Daniel Herman se spolkovou kancléřkou krátce setkal. V rozhovoru zmínil především důležitost česko-německých vztahů i úzké spolupráce mezi oběma našimi zeměmi na všech politických úrovních a význam osobních setkávání. „Za neméně důležité považuji i strategický dialog jako platformu pro intenzivnější česko-německou politickou a společenskou spolupráci,“ dodal Herman.

Z dalších významných hostů jednal Daniel Herman s poslankyní Knessetu paní Alizou Lavie, bývalým poslancem Bundestagu a členem Česko-německého diskusního fóra Gertem Weisskirchenem, s poslanci britského parlamentu Johnem Mannem, Khalidem Mahmoodem a dalšími.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.