Ministr Herman: Na rasovou politiku nelze pohlížet jako na ukončenou historii

12.05.2017 21:50

Ministr kultury uctí v Letech památku obětí romského holocaustu.

Ministr Herman: Na rasovou politiku nelze pohlížet jako na ukončenou historii
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

V sobotu 13. května od 12 hodin se ministr kultury Daniel Herman zúčastní pietního aktu věnovaného romským obětem nacismu, který se bude konat na pohřebišti bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Společně s pozůstalými, osobnostmi českého politického, kulturního a náboženského života si připomene tragédii nevinných romských obětí nacistů v době II. světové války.

„Velmi si vážím každé připomínky, která nám umožňuje nezapomínat na utrpení, které prožili za války lidé, jež byli označeni za jiné a nežádoucí. Je třeba si uvědomit, že rasová politika , která byla uplatňována během okupace po roce 1939, se v různých podobách objevuje i v současném světě.  Nelze na ni pohlížet jako na ukončenou historii,“ uvádí Daniel Herman

Vzpomínkovou akci pořádá Výbor pro odškodnění romského holokaustu (VPORH), který sdružuje bývalé vězně nacistických táborů a jejich pozůstalé. Pietní akt se koná v Letech každoročně v půli května již od doby, kdy zde byl v blízkosti bývalého protektorátního „cikánského tábora“ 13. 5. 1995 odhalen památník prezidentem Václavem Havlem. 

Tábor v Letech fungoval od ledna 1942 do května 1943 jako koncentrační tábor určený Romům. Bylo jich tam internováno na 1300. Více než 300, převážně dětí, tam zemřelo, ostatní byli odtud posláni do jiných koncentračních a vyhlazovacích táborů. V českých zemích bylo během 2. světové války vyvražděno 90 % romské populace. Jen 600 Romů se po válce vrátilo do Čech a na Moravu.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…