Ministr Herman: Pomník Seifertovi vnímám jako splacení velkého dluhu jedinému našemu nositeli Nobelovy ceny za literaturu

19.09.2016 21:46

Básník Jaroslav Seifert, jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu, má ode dneška svůj památník na rodném Žižkově.

Ministr Herman: Pomník Seifertovi vnímám jako splacení velkého dluhu jedinému našemu nositeli Nobelovy ceny za literaturu
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Nad dokončením realizace výtvarného objektu k poctě Jaroslava Seiferta převzal před rokem záštitu ministr kultury Daniel Herman. Dnes se ministr kultury zúčastnil slavnostního odhalení pomníku; stalo se tak u příležitosti 115. výročí Seifertova narození.

 

"Vnímám to jako splacení velkého dluhu básníkovi a jedinému našemu nositeli Nobelovy ceny za literaturu. Vážím si této iniciativy také proto, že představuje kultivaci veřejného prostoru Žižkova, místa odkud Jaroslav Seifert pocházel a s nímž je neodmyslitelně spjat,“ uvedl ministr kultury.

                                                                                                                                   

V úvodních projevech řečníci akcentovali jak význam Jaroslava Seiferta, tak společné úsilí nadačního fondu, Prahy 3, pražského magistrátu, majitelů, kteří k umístění objektu zdarma poskytli pozemek a všech dalších, jež myšlence zbudování důstojné připomínky jednoho z našich největších básníků napomáhali.

Dílo pochází z rukou sochaře Jana Roitha. Má podobu kamenné stuhy  s citátem ze Seifertovy básně Prosinec 1920: „...to slovo letělo jako pták do sítě hvězd….".

Základní kámen pomníku byl položen 22. září 2015. Ve výroční den Seifertova narození (1901) na něj společně s ministrem kultury Danielem Hermanem poklepali všichni členové správní rady Nadačního fondu. V březnu 2016 začaly stavební práce.

Památník je umístěn poblíž míst, kde básník žil, na malém pozemku mezi ulicemi Seifertova, Chelčického a Táboritská.  Žižkovský rodák  Jaroslav Seifert prožil na někdejší pražské periferii celé dětství. Ve čtvrti je dnes několik připomínek svého působení. V roce 2001, v den jeho nedožitých stých narozenin, byla odhalena pamětní deska na jeho rodném domě v Bořivojově ulici.

U příležitosti 115. výročí narození Jaroslava Seiferta  pořádá  také České centrum Mezinárodního PEN klubu 36. světový kongres básníků. Kongres se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana ve dnech 15. – 20. září 2016.

Seifert zemřel 10. ledna 1986. Druhý den po jeho úmrtí se členové nadace dohodli, že zřídí Cenu Jaroslava Seiferta. Ocenění se uděluje od roku 1986 vždy v předvečer výročí jeho narození. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…