Ministr Herman: Rozhledna v Jeruzalémě je důkazem úrovně vztahů mezi našimi zeměmi

13.11.2017 13:38

Daniel Herman slavnostně otevřel rozhlednu českého architekta Martina Rajniše v Jeruzalémě.

Ministr Herman: Rozhledna v Jeruzalémě je důkazem úrovně vztahů mezi našimi zeměmi
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Daniel Herman ve svém slavnostním projevu při otevření vyhlídkové věže uvedl, že kultura plní svoji nezastupitelnou roli při setkávání, realizaci interkulturního dialogu a přispívá k rozvoji společných aktivit s dlouhodobou perspektivou. Připomněl, že jeobzvlášť hrdý na to, jak živý a uznávaný je ve Státě Izrael odkaz prvního českého prezidenta pana Václava Havla. Díky němu zanechala v Izraeli  Česká republika svoje stopy; jsou jimi například i lavička Václava Havla v prostorách telavivské univerzity, zahrada pojmenovaná po Václavu Havlovi v Jeruzalémě či náměstí Václava Havla v Haifě. Právě Václav Havel byl prvním lídrem postkomunistické Evropy, který Stát Izrael už v dubnu 1990 navštívil.

„Jako ministr kultury České republiky jsem pyšný na to, že česká kultura má zde ve Státě Izrael dobrý zvuk. Dnešní slavnost připomíná  vzácnou úroveň důvěry a vztahů mezi našimi zeměmi a mezi našimi národy. Proto vznikl nápad věnovat městu Jeruzalém dílo českého tvůrce, které by tyto přátelské vazby symbolicky stvrdilo;  to byl také jeden z důvodů, proč na stavbu vyhlídkové věže přispěla svým darem vláda České republiky. Budu rád, pokud se rozhledna stane novou dominantou města a turistickou atrakcí. Přeji si rovněž, aby tato stavba připomínala, že odpovědný postoj k životu dává smysl, a že je na nás, abychom do našich životů vnesli pocit odpovědnosti nejen za to, co žijeme dnes, ale i za to, co přijde po nás,“ řekl ministr Herman.

Rozhledna připomíná kaktus v květu. Dřevěné markýzy na vrcholku věže, které budou při slunném počasí návštěvníkům stínit a při horším počasí se přiklopí, připomínají okvětní lístky. Rozhledna navíc stojí na exkluzivním místě - v prostoru Hansen Housu, odkud je krásný výhled na velkou část nového Jeruzaléma.

Na závěr svého projevu ministr Herman  poděkoval všem, kteří se na realizaci tohoto projektu podíleli: architektu Martinu Rajnišovi a jeho týmu Huť architektury, Českému centru Tel Aviv v čele s ředitelem Lukášem Přibylem, Velvyslanectví České republiky v Tel Avivu, Jerusalem Development Authority, Česko-izraelské smíšené obchodní komoře, Izraelsko-české komoře obchodu a průmyslu i Magistrátu města Jeruzaléma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.