Ministr Herman: Současná izolace ÚSTR se dále prohlubuje

26.02.2014 19:44

K vystoupení ÚSTR z Platformy evropské paměti a svědomí.

Ministr Herman: Současná izolace ÚSTR se dále prohlubuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Dnešní prohlášení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) o vystoupení z Platformy evropské paměti a svědomí (Platform of European Memory and Conscience) považujeme za logické vyústění více než rok trvající krize této instituce, způsobené nevhodným a účelovým složením Rady ÚSTR. Zcela jednoznačně se tím prohlubuje současná izolace ÚSTR v rámci mezinárodního společenství ústavů historické paměti.

Tento neuvážený a ukvapený akt proti Platformě, sdružující dnes více než čtyřicet institucí ze třinácti členských zemí Evropské unie, je o to překvapivější, že ÚSTR inicioval a po velkém úsilí také prosadil její vznik.

K vytvoření Platformy došlo na základě souhlasu vlády České republiky dne 14. října 2011 na slavnostní ceremonii, která se konala v Praze pod záštitou tří premiérů, včetně úřadujícího předsedy Rady EU.

Toto jednostranné opatření, které jednoznačně poškozuje zájmy České republiky a integrační trendy v rámci Evropské unie, je nutné zásadně odsoudit, a to tím spíše, že je učinilo vedení instituce s omezeným mandátem, navíc během vrcholícího výběrového řízení na nového ředitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…