Ministr Herman: Vláda této země vnímá Romy jako integrální součást naší společnosti

20.10.2016 5:28

Daniel Herman se zúčastnil vyhlášení postupových nominací na cenu Roma Spirit 2016.

Ministr Herman: Vláda této země vnímá Romy jako integrální součást naší společnosti
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Ocenění je udělováno institucím a jednotlivcům, kteří přispěli k integraci romské menšiny do majoritní společnosti, zlepšení její životní situace a řešení problémů romské komunity. Letos probíhá již pošesté.

Na začátku nominační tiskové konference vystoupil exministr pro lidská práva Michael Kocáb, předseda správní rady nadace, jež nese jeho jméno a Roma Spirit pořádá. Poděkoval za záštitu ministru kultury Danielu Hermanovi a přečetl část apoštolského požehnání, které letošnímu ročníku projektu zaslal papež František.

Ministr Herman pak v krátkém projevu ocenil jak tuto iniciativu, tak všechny aktivity směřující k pomoci romské menšině k důstojnému životu v majoritní společnosti. Připomněl v této souvislosti činnost dvou příspěvkových organizací MK, a to Muzea romské kultury v Brně a památníku Lidice, pod jehož správu patří také Památník romského holocaustu v Letech.

S nominacemi (uvedeny jsou v příloze) seznámila přítomné předsedkyně nominační poroty Marta Smolíková z obecně prospěšné společnosti Otevřená společnost, za porotu pro kategorii Romská kultura promluvila Jana Hejkrlíková z Muzea romské kultury.

Na závěr Zdeněk Ryšavý ze společnosti Romea představil cenu European Roma Spirit Award 2016, jíž redakce portálu www.romea.cz v letošním vůbec prvním ročníku získala.

„Přijetí záštity nad letošním ročníkem Roma Spirit pro mne bylo upřímnou radostí. Je uznáním práce těch, kteří se angažují v pomoci a podpoře romské menšiny u nás. Je současně signálem, že vláda této země vnímá Romy jako integrální součást naší společnosti, která si vzhledem k historicky podmíněnému sociálnímu handicapu zaslouží naši podporu, pomocnou ruku podávanou s úctou a vnímavostí k této svébytné kultuře,“ řekl mimo jiné ministr Herman v závěru TK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…