Ministr Hladík: CHKO Soutok by mohla vzniknout do konce roku 2024

16.01.2024 7:10 | Tisková zpráva

Vyhlášení nové CHKO Soutok a rozšíření mateřské školky v Těšanech. Dva na první pohled nesouvisející projekty mají při detailnějším přezkoumání mnoho společného. Oba se nacházejí v Jihomoravském kraji.

Ministr Hladík: CHKO Soutok by mohla vzniknout do konce roku 2024
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Na jejich realizaci se významnou měrou podíleli představitelé lidovců. A v neposlední řadě oba reprezentují hodnoty a témata, která jsou se stranou silně spojena: prorodinnou politiku a neaktivistickou ochranu životního prostředí. Protože jen ve zdravé krajině lze vychovávat zdravé děti.

Nová CHKO Soutok by mohla vzniknout do konce roku 2024

Koncem loňského roku skončilo připomínkování návrhu záměru na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Soutok. Vedle některých námitek se objevila také řada námětů ke spolupráci. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) již nyní pracuje na tom, aby se podněty promítly do konkrétních kroků. Aktuálně se proto zaměřuje mimo jiné na řešení obnovy vodního režimu v oblasti soutoku Moravy a Dyje, prevenci komářích kalamit, výskyt invazní ambrozie či plánování Domu přírody.

„Ministerstvo životního prostředí koncem loňského roku zahájilo podle zákona proces projednávání záměru na vyhlášení CHKO Soutok, který zpracovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Koncem loňského roku jsme k němu přijali na sedmnáct stovek dopisů s námitkami, v drtivé většině však šlo o kopie textu s námitkou vlastníka pozemku proti jeho zařazení do navrhovaného území CHKO doplněnou pouze obecnými argumenty, pouze osm z nich je unikátních. Věcné námitky se týkají většinou vymezení hranice budoucí CHKO, návrhu jejich bližších ochranných podmínek a způsobu zajištění ochrany evropsky významných lokalit,” vypočítává ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Po vypořádání všech námitek a následném legislativním procesu vyhlásí vláda novou chráněnou krajinnou oblast svým nařízením. Naší ambicí je, aby CHKO Soutok mohla vzniknout do konce roku 2024,“ uzavírá ministr Hladík.

V Těšanech letos rozšíří školku a nabídnou místo pro více dětí

Současný místostarosta obce Těšany na Brněnsku Miroslav Zborovský (KDU-ČSL), který předchozí dvě volební období působil jako starosta a nyní je poslancem, vidí nutnost rozšíření školky nejen z pohledu komunálního politika, ale také z pohledu zákonodárce. „Pokud chceme umožnit rodičům dřívější návrat na pracovní trh, tak jim musíme nabídnout také adekvátní počet míst ve školkách či dětských skupinách. Po dokončení projektu rozšíření školky u nás na obci budeme moci přijmout nejen děti, které dosahují tří let věku v termínu 1. září, ale také ty, které budou mít tři roky až v průběhu školního roku,“ říká.

V obci plánují v letošním roce rozšiřovat mateřskou školku a zvýšit tak kapacitu pro možnost umístění více dětí. Nyní jsou v Těšanech, které mají přibližně 1250 obyvatel, otevřené tři třídy a ze současného počtu 74 dětí by se mohl zvýšit počet přijatých dětí v příštím školním roce na 96. Zájem o umístění do školky nemají jen místní rodiče, ale také rodiče z okolních obcí, neboť poptávka po volných místech ve školce je v celém regionu Brno-venkov.

Předpokládaná cena projektu je devět milionu korun, avšak obec Těšany zkouší na rozšíření školky získat spolufinancování 6,6 milionu korun z vyhlášených dotačních titulů. Otevření další třídy ve školce plánují na termín 1.září 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…