Ministr Hladík: Příjem žádostí o dotace pro domácnosti s nižšími příjmy je opět otevřen

18.01.2024 20:07 | Tisková zpráva

Od středy 17. ledna 2024 mohou o zálohovou dotaci ve výši až 240 tisíc korun z programu Nová zelená úsporám Light vedle seniorů, příjemců invalidního důchodu a příspěvku na bydlení nově žádat i domácnosti, pobírající přídavky na děti.

Ministr Hladík: Příjem žádostí o dotace pro domácnosti s nižšími příjmy je opět otevřen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Státní fond životního prostředí České republiky po krátké provozní přestávce spustil 17. ledna 2024 v 10 hodin příjem žádostí o dotace na snadné a rychle proveditelné zateplení fasád, střech, stropů a podlah, výměny oken i vchodových dveří a instalaci solárního ohřevu vody v úspěšném programu Nová zelená úsporám Light. Program, spuštěný v lednu minulého roku jako součást vládní pomoci domácnostem obzvlášť ohroženým energetickou chudobou, oslovil 56 tisíc žadatelů s nižšími příjmy, které díky štědré finanční podpoře významně sníží výdaje na bydlení.

„Nová zelená úsporám Light je jednoznačně úspěch, cestu k dotaci si našly desetitisíce zájemců z celého Česka, dosud jsme jim vyplatili 6 miliard korun. Parametry programu, nastavené s ohledem na finanční možnosti oprávněných žadatelů, umožnily realizaci zateplení a instalaci ekologického a úsporného ohřevu vody i těm nejzranitelnějším domácnostem, které nejvíce pocítily skokový nárůst cen energií,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík a dodává: „Podpora seniorů a domácností s nižšími příjmy bude i nadále pokračovat, finanční prostředky z Modernizačního fondu nabídneme více zájemcům. Okruh oprávněných příjemců dotace rozšíříme o rodiny, které pobírají přídavky na děti.“

Nové programové období přináší úpravu některých parametrů u podporovaných opatření a zpřesnění podmínek pro poskytnutí dotace. „Pro žadatele se v zásadě nic nemění, finanční prostředky dostanou zálohově předem a dotace může pokrýt až 100 % výdajů. Upřesnění se týká zejména technických parametrů realizovaných opatření. Klademe větší důraz na to, aby realizovaná opatření splňovala požadavky na budoucí úspory energií i na dodržení požadovaných bezpečnostních norem,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

V novém programovém období se zpřísňují požadavky na kvalitní montáž oken a dveří, aby byly v souladu s normou ČSN 74 6077, naopak v případě zateplení bude možné zohlednit stávající zateplení a tím snížit nároky na tloušťku nově instalovaného izolačního materiálu.

V případě solárního ohřevu vody budou v závazných podmínkách přesněji definovány nároky na instalované systémy. Požadována bude větší plocha termických solárních panelů (minimálně 2,5 m2) a vyšší minimální instalovaný výkon (2,5 kWp) fotovoltaických panelů. V případě termického i fotovoltaického systém bude povinná ochrana proti opaření. Přepnutí na bivalentní zdroj ohřevu v případě nedostatečného výkonu solárního systému bude automatické (nikoliv manuální). Solární systém bude nově možné instalovat s novou akumulační nádrží nebo ho připojit k již existujícímu bojleru.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.