Ministr Jurečka: Historicky poprvé z národních dotací finančně podporujeme potravinové banky

22.02.2016 15:10

Ministerstvo zemědělství začalo přijímat žádosti o podporu z nového programu na pomoc potravinovým bankám a dalším humanitárním organizacím. Jeho účelem je snížit plýtvání potravinami a usnadnit distribuci jídla lidem na hranici hmotné nouze.

Ministr Jurečka: Historicky poprvé z národních dotací finančně podporujeme potravinové banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Plýtvání potravinami je celosvětový problém, proto jsme hledali způsoby, jak mu předcházet a místo zbytečného vyhazování nabídnout jídlo potřebným lidem. Historicky poprvé tak z národních dotací finančně podporujeme provoz a rozvoj potravinových bank, aby bylo potraviny kde skladovat. Dále měníme i legislativu, aby využití potravin pro sociální potřeby bylo širší než dnes. V novele zákona o potravinách navrhujeme, aby výrobci a prodejci mohli charitám věnovat potraviny, které mají deformované obaly nebo špatnou velikost písma na obale, ale pro konzumaci jsou stále bezpečné,“ řekl ministr Marian Jurečka.

V programu Podpora činnosti potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením je připraveno 30 milionů korun. Jsou určené humanitárním organizacím a charitám například na rekonstrukci a výstavbu skladů i na jejich provoz, včetně mezd pro zaměstnance. Podmínkou je, aby organizace poskytovaly zdarma jídlo lidem v hmotné nouzi. Na provoz mohou žadatelé dostat od Ministerstva zemědělství státní příspěvek do výše půl milionu korun, na rekonstrukci a výstavbu skladů až do jednoho milionu korun. Ministerstvo předpokládá, že letos může o dotaci projevit zájem přibližně 20 subjektů.

Ministerstvo zemědělství přijímá žádosti o podporu prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu do 29. dubna 2016. Již loni se podařilo s Ministerstvem financí dojednat, že za potraviny darované potravinovým bankám se platí minimální, případně nulová daň. Tím se obchodníkům snižují náklady a více je to motivuje věnovat potraviny na humanitární a charitativní účely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.