Ministr Jurečka: Musíme vymezit hranice, které se nesmí překračovat

24.02.2022 19:21

Projev na 13. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. února 2022 – Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské agresi proti Ukrajině

Ministr Jurečka: Musíme vymezit hranice, které se nesmí překračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážená paní předsedkyně, vážený pane velvyslanče, kolegyně, kolegové,

já také vyjadřuji velkou sounáležitost, solidaritu a podporu s ukrajinským lidem, který prožívá velmi těžké okamžiky, jedny z nejtěžších v novodobé historii.

Jsme s vámi, jsme s vašimi vojáky, se všemi těmi, kteří dnes v těchto hodinách, ale i v budoucích dnech a hodinách, bojují o vaši svobodu, nezávislost, suverenitu. Naše obě země dělí a zároveň také spojuje mnoho společných okamžiků, především historie 20. století. Prožili jsme si období a zkoušení, co to znamená, když přijde nacistická totalita, když ztratíme svoji suverenitu, ztratíme své vlastní hranice a na naše území vstoupí cizí vojska. Prožili jsme si také období vlivu sféry Moskvy. Prožili jsme si to, když se o našich záležitostech nemohlo rozhodovat na našich územích, a vy jste si třeba prožili i specifické momenty, jako byla třeba černobylská havárie, její zlehčování, přehlížení a ukázka toho, jak fungují dezinformace i ve 20. století. A to vše jsme si mysleli, že máme za sebou. Mysleli jsme si, že ve 21. století se nic z toho už nemůže opakovat. Stihli jsme vstoupit do NATO a do Evropské unie a věřili jsme, že ve 21. století je prostor pro budování míru na celém světě, spolupráce mezi jednotlivými státy a hledání toho, co nás může spojovat, nikoliv to, co nás může rozdělovat.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22450 lidí

Vy jste měli alespoň určitou garanci v podobě Budapešťského memoranda z roku 1994, které bylo i určitou návazností na to, že se Ukrajina vzdala jaderného arzenálu, a které mělo garantovat v souvislosti i s dalšími mezinárodními dohodami vaši suverenitu, vaše státní hranice, vaše právo na vlastní sebeurčení, demokratický rozvoj vaší země. Bohužel nic z toho v tento okamžik neplatí, protože je zde Putin a jeho administrativa, nerespekt k tomu všemu, o čem jsem před chvílí hovořil. A já mohu říci tak, jak i moji kolegové z vlády říkali ze svých jednotlivých resortů konkrétní formy pomoci, že i my jsme připraveni pomoci všem rodinám, které tady v České republice jsou a od kterých se třeba jejich manželé nebo partneři v rámci branné povinnosti budou muset odebrat na území Ukrajiny, tak všem těm, kteří tady zůstanou, pomoci. A pomoci také i těm, kteří přijdou, kteří budou doplňovat třeba své rodiny z těch částí Ukrajiny, kde nebude moci bezpečně žít, pohybovat se a fungovat. Na všechny tyto formy pomoci je Ministerstvo práce a sociálních věcí buď připraveno, nebo ještě některé kroky k tomu, abychom připraveni byli, děláme. Musíme pomoci, pomáhali jsme a pomáhat budeme. Musíme vymezit hranice jednání, hranice skutečné, hranice, které se nesmí překračovat.

Dovolte mi závěrem říci text, který si myslím, že symbolicky vystihuje opravdu mnohé: "Ještě neumřela Ukrajina, ani sláva, ani svoboda. Ještě se na nás, bratři Ukrajinci, osud usměje. Zhynou nepřátelé naši jako rosa na slunci. Začneme konečně vládnout v naší zemi." Text ukrajinské hymny, ze kterého v těchto dnech nejen mrazí, ale ve kterém je určitá naděje a já věřím, že ta naděje se naplní. Mnoho sil, jsme s vámi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

6:23 Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

Národní kulturní památka, která láká svou historickou krásou, dochovanou technikou a unikátním podze…