Ministr Jurečka: Pro české vývozce existují na trhu v Kazachstánu značné exportní možnosti

05.11.2015 12:04

Navázat na trend posilování vzájemných vztahů má pracovní cesta ministra zemědělství Mariana Jurečky s podnikatelskou misí v Kazachstánu.

Ministr Jurečka: Pro české vývozce existují na trhu v Kazachstánu značné exportní možnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Ve středu se zúčastnil zahájení mezinárodního veletrhu WorldFood Kazakhstan 2015 v Almaty, kterého se Ministerstvo zemědělství účastní poprvé. Podle ministra Jurečky je potravinářský sektor jedním z nejdůležitějších odvětví kazachstánské ekonomiky a pro české vývozce na tamním trhu existují značné exportní možnosti.
„Na veletrhu se představují naši přední výrobci uzenin a destilátů, čokoládových produktů, sušenek, tradičních pařených a marinovaných sýrů, ale i zahradnická firma a společnost zabývající se výrobou, balením a distribucí instantních potravinářských směsí. Věřím, že se návštěvníci přesvědčí o výjimečné kvalitě českých potravin a že právě účast českých výrobců na tomto veletrhu a příležitost seznámit se s jejich produkty nám umožní ještě více prohloubit obchodní spolupráci. Naším důležitým úkolem je hledat exportní příležitosti pro naše producenty především na trzích mimo Evropu,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Včera ministr zemědělství Jurečka vystoupil na česko-kazachstánském podnikatelském fóru, dnes ho v Astaně čeká kromě jiného jednání s náměstkyní ministra zemědělství Gulminou Isayevou, s vedením Kazašské agrotechnické univerzity a vystoupení na tamním česko-kazachstánském podnikatelském fóru.

Pro český export a zejména pro investice existuje v oblasti zemědělství řada možností. Jde například o dodávky zemědělských strojů, zařízení pro minipekárny a minipivovary, zařízení pro zpracování technických plodin, technologie na výstavbu drůbežáren, kravínů i vepřínů, a to s návazným zpracováním masa. ČR podporuje spolupráci v oblasti vzdělávání, především mezi odbornými zemědělskými vzdělávacími institucemi. Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně mají uzavřená Memoranda s kazachstánskou Zemědělskou univerzitou. Vyměňují si studenty i vyučující. V současné době je v ČR zhruba 3 tisíce studentů z Kazachstánu.

Obrat českého agrárního obchodu s Kazachstánem dosáhl nejvyšší hodnoty v roce 2014, kdy činil 233 mil. Kč. Ve stejném roce byl agrární vývoz z ČR rekordní, a to 212 mil. Kč, dovoz činil zhruba 20 mil. Kč. Loni bylo v agrárním obchodu dosaženo rekordního aktivního salda kolem 191 mil. Kč. Nejvýznamnější agrární položky českého vývozu za poslední 3 roky jsou cukr, sušenky, pivo, potravinové přípravky a mák. Z Kazachstánu se tradičně dováží rybí maso, čerstvé, chlazené i mrazené (především filetované), lněná semena a tabák.

Firmy a instituce, které se účastní veletrhu WorldFood Kazakhstan 2015 v rámci společné expozice MZe: CARLA, s.r.o., FAMMILKY, s.r.o., FYTOS FRUIT, KOSTELECKÉ UZENINY a.s., MILKEFFEKT, s.r.o., RUDOLF JELÍNEK a.s., SIMANDL, s.r.o.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…