Ministr Jurečka: Řada ovocnářských podniků na kompenzace nedosáhne, přesto jim hrozí existenční problémy

25.03.2017 14:51

Ministerstvo zemědělství poskytne kompenzace za škody způsobené loňskými jarními mrazy více ovocnářům. Nově mohou o kompenzaci žádat i podniky, které kvůli mrazům přišly o více než 30 procent obvyklých tržeb, doposud byla hranice ve výši nejméně 50 procent. MZe celkem rozdělí 133 milionů korun. Změnu podmínek programu schválila vláda.

Ministr Jurečka: Řada ovocnářských podniků na kompenzace nedosáhne, přesto jim hrozí existenční problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Řada ovocnářských podniků na kompenzace při limitu 50 procent nedosáhne, ale přesto jim stále hrozí existenční problémy. Konzultovali jsme to s Ovocnářskou unií ČR a nakonec rozhodli, že limit pro žádosti snížíme,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nově budou moci o kompenzaci požádat i podniky, které kvůli silným mrazům v dubnu 2016 přišly o nejméně 30 procent svých obvyklých tržeb v porovnání s průměrem předchozích tří let (nebo tříletého průměru založeného na období předcházejících pěti let, přičemž nejvyšší a nejnižší hodnota roční produkce se z výpočtu vyloučí).

Pěstitelé jablek a hrušek budou moci žádosti podávat od 3. do 13. dubna. Pěstitelé letních druhů ovoce, tedy broskví, meruněk, třešní, višní, švestek, rybízu a jahod, kteří přišli o nejméně 50 procent obvyklých tržeb, své žádosti podávali již na podzim. Přes padesát, přesně 56, žadatelů si požádalo o přibližně 14 milionů korun.

„Po změně podmínek budou mít nárok na kompenzaci i ti pěstitelé letního ovoce, kteří přišli nejméně o 30 procent tržeb. Termín pro podávání žádostí je stanovený od 19. do 30. června, dodatečně ji mohou podat i ti pěstitelé letního ovoce, kteří to na podzim nestihli,“ uvedl ministr Jurečka.

MZe má celkem na kompenzace připraveno 133 milionů korun. Pěstitelé, kteří přišli nejméně o 75 procent obvyklých tržeb, dostanou podporu ve výši 25 procent normativních nákladů, ostatní žadatelé 15 procent nákladů. V případě, že by součet oprávněných žádostí přesáhl alokovanou částku, budou sazby na kompenzace poměrně sníženy.

Celkové ztráty na tržbách ovocnářů za zničené ovoce jarními mrazy v roce 2016 jsou dle odhadu Ovocnářské unie ČR přibližně 394 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…