Ministr Jurečka: Sklizeň raných brambor postupuje, letos jich bude dost

24.07.2016 7:32

Úroda brambor v Česku by se po loňském výrazném propadu měla vrátit na průměr předchozích let. V Polabí a na jižní Moravě již začala sklizeň raných brambor, celkem by jich mohli čeští zemědělci sklidit více než 26 tisíc tun. Plochy brambor také začaly po několikaletém poklesu znovu růst.

Ministr Jurečka: Sklizeň raných brambor postupuje, letos jich bude dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Porosty zatím vypadají velmi dobře, takže brambor bude dost. V porovnání s loňským rokem postupuje zatím sklizeň raných brambor o něco rychleji, výnos je přitom zhruba stejný. Celkově očekáváme produkci na průměrné úrovni několika posledních let,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Celková plocha, na které se brambory pěstovaly, loni klesla o 5 %. Produkce se přitom vlivem mimořádného sucha propadla o 27 %. I kvůli tomu se soběstačnost snížila z obvyklých 80 % na necelých 65 %. Každý Čech přitom ročně spotřebuje přibližně 70 kilogramů brambor.

„Brambory jsou u nás tradiční plodinou, v jejíž produkci můžeme být soběstační. Proto jsme je také zařadili mezi citlivé komodity, na které zemědělcům poskytujeme podporu, letos jde celkem o 135 milionů korun,“ uvedl ministr Jurečka.

Zemědělci letos osázeli bramborami celkem 23 414 hektarů, což je o 734 hektarů více než v loňském roce. Plocha raných brambor vzrostla o 111 hektarů na 1 325 hektarů, odhadovaný výnos je 19,64 t/ha. Brambory pěstuje i řada českých domácností, ty rané letos na ploše 1 167 hektarů, další pak na ploše necelých 5 tisíc hektarů.

Bílá kniha má pomoci zvýšit produkci

O vývoji bramborářství v České republice vznikla letos Bílá kniha o bramborách. Společně ji napsali lidé z Komoditní rady pro brambory při Agrární komoře ČR, Českého bramborářského svazu, Výzkumného ústavu bramborářského a Agrární komory ČR.

„Jsem rád, že zástupci bramborářů jsou aktivní a sami přichází s reálnými opatřeními, která mohou pomoci vrátit české brambory na výsluní. Ovlivnit to může každý z nás,“ řekl ministr Jurečka.

Bílá kniha analyzuje vývoj tuzemského bramborářství za posledních deset let a navrhuje opatření, která mají zvýšit kvalitu domácí produkce směrem k 100% soběstačnosti ve spotřebě konzumních brambor.

„V Bílé knize navrhujeme konkrétní opatření, jak dosáhnout soběstačnosti a vyšší kvality v produkci brambor, což je záměrem naším i Ministerstva zemědělství,“ řekl předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice