Ministr Jurečka: Spustili jsme e-shop rekvalifikací a vzdělávacích kurzů

28.04.2023 16:21 | Tisková zpráva

Ministerstvo práce a sociálních věcí spustilo e-shop se vzdělávacími kurzy a rekvalifikacemi. Vzdělavatelé v něm nabízí své kurzy zdarma, zájemcům je pak zcela nebo částečně MPSV proplatí. Vše lze vyřídit jednoduše online.

Ministr Jurečka: Spustili jsme e-shop rekvalifikací a vzdělávacích kurzů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Jen v tomto roce může být touto cestou proškoleno 20 tisíc lidí, na úhradu za jejich kurzy je v letošním roce vyhrazena celkem jedna miliarda korun. Široká veřejnost se může vzdělávat mimo jiné ve svých digitálních dovednostech.

V průběhu několika let se díky technologickému vývoji promění až polovina pracovních pozic na českém pracovním trhu. Studie Aspen Institutu říká, že do roku 2030 bude přes 90 % pozic vyžadovat alespoň základní digitální dovednosti. Navíc Česká republika se řadí mezi země s nejnižším procentem dospělé populace, která se průběžně vzdělává.

„Potřebujeme v oblasti dalšího vzdělávání udělat zásadní změnu. Proto jsme spustili e-shop rekvalifikací a vzdělávacích kurzů. Do roku 2025 plánujeme vyčerpat v rámci Národního plánu obnovy až 6,5 miliardy korun na další vzdělávání v oblasti digitálních kompetencí a kompetencí v Průmyslu 4.0. Chceme oslovit co nejvíce zájemců o vzdělávání i pomocí marketingové kampaně,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

E-shop s nabídkou všech kurzů je dostupný komukoliv, kdo má zájem se vzdělávat. Ať už jde o zaměstnance, podnikatele, maminky či tatínky na rodičovské dovolené, pracující seniory, studenty nebo někoho, kdo svou novou práci právě hledá. Podmínkou úhrady kurzu je zapsání do evidence zájemců o zaměstnání. Kampaň, která pomůže s oslovením veřejnosti, právě startuje.

Veškeré informace jsou k dispozici na webu Jsem v kurzu.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28101 lidí

„Cílem našeho e-shopu bylo vytvořit platformu, kde spolu mohou komunikovat vzdělavatelé, Úřad práce a klienti. Ti si mohou vyřídit vše potřebné on-line. Zásadně se rozšířilo portfolio vzdělavatelů a tím i nabízených kurzů pro veřejnost. Doposud Úřad práce mohl proplácet pouze akreditované kurzy, těch je ale v oblasti digitálních kompetencí velmi málo, proto poprvé umožňujeme zapojit se i vzdělavatelům, kteří své kurzy akreditované nemají,“ shrnul ministr Jurečka.

„Úřad práce může hradit zájemci o kurzy či rekvalifikaci náklady do souhrnné výše až 50 tisíc korun během tří let. Může tedy absolvovat několik kurzů, dokud částku nevyčerpá. V případě vzdělávacích kurzů hrazených z Národního plánu obnovy uhradí Úřad práce 82 % z celkové ceny, opět maximálně do částky 50 tisíc korun,“ dodala ředitelka Sekce zaměstnanosti MPSV Kateřina Štěpánková.

U neakreditovaných kurzů musí vzdělavatelé splnit sadu podmínek a plnit minimální standardy vzdělávání, jako například mít vhodné prostory, musí disponovat vhodným technickým zázemím, stejně tak jsou standardy stanoveny i pro lektory. Aktuálně je možné takto nabízet právě vzdělávací kurzy spadající do kategorie digitálních dovedností. Veškeré informace najdou vzdělavatelé v Databázi rekvalifikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.